Akkrum.net

Melkveehouder Karst Breeuwsma (l) haalt de rollades op bij slager Daan Spijkerman

Niet een hele koe, maar wel honderd rollades en een diepvries vol kipproducten gaan vlak voor kerst naar de ruim tweehonderd klanten van de Voedselbank Heerenveen. Ze zijn afkomstig van boeren in de regio Akkrum, Aldeboarn en Nij Beets. Het initiatief komt van melkveehouder Karst Breeuwsma, die samen met zijn maat Jolle van der Krieke de actie op touw zette. Slager Daan Spijkerman uit Akkrum, die de rollades tegen kostprijs klaarmaakt, stelt spontaan de vriezer vol kipproducten beschikbaar.

"Onze diepvriezers zijn leeg op weg naar Kerstmis". Deze noodkreet van Voedselbank Heerenveen was voor Karst Breeuwsma de aanleiding om de actie op touw te zetten. ,,Ik vond het niet kunnen dat de mensen met de Kerstdagen geen stukje vlees op tafel hebben. Ik zei thuis dat we dan wel een koe zouden kunnen slachten, maar die kost zo’n 1.500 euro en dat is voor mij alleen wel een heleboel geld.’’ Breeuwsma klopte aan bij de leden de boerenorganisatie VVB Utingeradeel en afdeling Oldeboorn-Nij Beets van Agrarische Jongeren Fryslân (AJF), waarvan hij ook voorzitter is. ,,Als boeren willen we samen de klanten van de Voedselbank een mooie kerst bezorgen.’’

De rollades en kipproducten worden dinsdag bij de Voedselbank in Heerenveen bezorgd en de dagen daarna met de pakketten uitgedeeld. Zo’n zeventig vrijwilligers maken wekelijks pakketten voor zo’n 225 huishoudens in de gemeente Heerenveen klaar. Daarvan wonen zo’n vijftien in Akkrum-Nes. Ze krijgen elke veertien dagen een pakket. In 2020 zijn zo’n 5.500 pakketten klaargemaakt. De producten komen onder andere van plaatselijke supermarkten en van het distributiecentrum van Voedselbank Friesland in Drachten.

Doneren kan op bankrekeningnummer NL35 RABO 0383284643 Agrarische Jongeren Aldeboarn.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)