Akkrum.net

Driekwart van de bestuurders trekt zich niets aan van de snelheidslimiet op de Ulbe Twijnstrawei in Akkrum. Dat blijkt uit een particuliere verkeerstelling van een van de aanwonenden. Weggebruikers mogen niet harder dan 30 kilometer per uur. Een van de gemeten topsnelheden ligt op 120 kilometer per uur.

De cijfers komen uit een rapport over het vierde kwartaal van 2021, dat aan de hand van metingen door Ferrie Maaswinkel is opgemaakt. Hij maakt gebruik van het zogeheten Telraam, een verkeersteller én snelheidsmeter voor particulieren. Het rapport geeft een overzicht van het verkeersgebruik op de randweg van Akkrum. Op de gemeten snelheden zit een speling van tien procent.

Het meetapparaat zelf is op het slaapkamerraam van zijn woning aan de Ulbe Twijnstrawei geplakt. Niet alleen de snelheid wordt geregistreerd, maar ook of het om een vrachtwagen, personenauto, fiets, brommer, motor/scooter of wandelaar gaat. De registratie van passerend verkeer is van zonsopgang tot zonsondergang. In de loop van dit jaar volgt mogelijk een 24-uursregistratie. Een Belgische organisatie heeft Telraam ontwikkeld en biedt ze aan betrokken burgers aan. Insteek is dat met concrete data de infrastructuur en verkeersplannen worden verbeterd.

Uit de registraties kun je opmaken dat automobilisten, die harder dan de toegestane snelheid rijden, uit Akkrum of omgeving komen, vertelt Maaswinkel. Zowel 's morgens als in de namiddag komen namelijk de meeste overtreders langs. Het gros van de weggebruikers rijdt tussen de 30 en 40 kilometer per uur. Een groot deel heeft een snelheid van 40 tot 50 kilometer per uur, terwijl er regelmatig uitschieters naar zeventig kilometer en meer zijn.

,Sommige individuele snelheden schetsen een verontrustend beeld, waar op korte termijn iets aan gedaan moet worden’’, aldus Maaswinkel. Een mogelijke oplossing is een slinger halverwege de weg, die het verkeer afremt. De aanpak van het probleem is volgens hem meer dan alleen aanpassing van het visuele aspect. ,,Een bewustwordingscampagne is nodig om de meest notoire snelheidsduivels op hun gedrag te wijzen. Op dit moment heeft de Ulbe Twijnstrawei eerder het karakter van een racebaan dan van een dorpsweg.’’

Het Telraam hangt sinds september 2021 aan de Ulbe Twijnstrawei. De eerste maand was bedoeld om het apparaat goed af te stellen. De software houdt rekening met de privacy van passanten. Kentekens worden niet geregistreerd.

Belangstellenden kunnen het rapport aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)