Akkrum.net

De straatverlichting in de wijk Sinnebuorren brandt niet de hele nacht op volle sterkte. Tot 22.00 uur branden ze voluit, daarna twee uren op 80 procent en van middernacht tot 6.00 uur op 50 procent sterkte.

De noordelijke primeur met dimbare ledverlichting in de wijk Sinnebuorren in Akkrum voldoet goed. De led-armaturen zijn op afstand regelbaar en geven ‘s nachts gedempt licht. De veertig lantaarnpalen zijn op een apart stroomnet aangesloten. De ervaringen zijn zo positief dat de gemeente Heerenveen het systeem naar het centrum wil uitbreiden.

Met de ombouw van de Ulbe Twijnstra-wei als rondweg in 2016 en de aanleg van de nieuwe wijk Sinnebuorren zijn alle lichtmasten vernieuwd en aangesloten op een gelijkspanningsnet. Heerenveen koos voor die optie, omdat er minder bekabeling en technische onderdelen in de armaturen nodig zijn. Bovendien kan het licht op afstand worden bediend, terwijl de installatie technisch ook veiliger is dan het reguliere net van netwerkbeheerder Liander. De gemeente heeft het lokale net in eigen beheer.

,,Het is een ideaal verlichtingssysteem. De aanlegkosten ervan zijn wel 10 procent hoger, maar op onderhoud en stroomverbruik bespaar je weer’’, vertelt Jan de Jong van de gemeente Heerenveen. Hij is verantwoordelijk voor het verlichtingsplan en rijdt ‘s avonds in het donker met enige regelmaat door Akkrum en Nes. De afgelopen vijf jaren heeft de verlichting in de wijk Sinnebuorren vrijwel zonder mankementen gedraaid. Een kapotte printplaat is provisorisch gerepareerd. Het vervangen ervan laat nog op zich wachten, omdat elektronische onderdelen als gevolg van wereldwijde schaarste niet leverbaar zijn.

De keus voor een zelfstandig net van lichtmasten in Sinnebuorren en op de Ulbe Twijnstrawei is mede gebaseerd op de relatief hoge kosten, die Liander per aansluiting vraagt. Zo’n vierhonderd euro per lichtmast rekent de netwerkbeheerder. ,,De aanleg van een gelijkspanningsnet, zoals in Sinnebuorren, is niet in alle gevallen voordeliger. Je zou dan overal nieuwe stroomkabels moeten leggen. We bekijken dat per project, vertelt De Jong. De wijk Skoatterwâld in Heerenveen heeft bijvoorbeeld wel een eigen gemeentelijk net met lichtmasten.

De gemeente Heerenveen is gestart met een nieuwe lichtcampagne “In het donker zie je meer”. Lees meer op deze link.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

 

2 reacties:

  •  

    Hallo,

    Voor mij is het erg lastig dat het licht van de lantarens minder is 's nachts. Als ik in de nacht met de hond uit moet ben ik al vaak gestruikeld vanwege het slechte zicht. Ik kan dan ook niet zien welke behoefte de hond heeft gedaan om het op te kunnen ruimen.

    Verder lijkt het mij voor inbrekers makkelijker te worden om met weinig licht op straat hun slag te kunnen slaan.

    Ik vind het dus erg vervelend dat er minder licht op straat is.

    Dit wilde ik even zeggen.

    Groeten van Corry Ruiten

  • Een goed plan om led straatverlichting toe te passen. Het stapsgewijs dimmen is een uitermate slecht plan voor de ouderen onder ons. Bekend is dat met het stijgen van de leeftijd men slechter gaat zien in het donker. Hierdoor kan men struikelen met grote gevolgen. Het dimmen geeft ook maar een geringe besparing op het stroomgebruik om dat ledlampen weinig stroom gebruiken!

    Gewijzigd op vrijdag, 11 februari 2022 09:55 door Alex J. de Haan.

(advertentie)