Akkrum.net

Scottish Blackface, Herdwicks, het Mergellandschaap en ook Drents Heideschaap. Een kudde van 42 dieren van de meest uiteenlopende schapenrassen graast sinds zaterdag 4 november 2023 weer in de weilanden aan de Leppedyk aan de noordkant van Akkrum. Schapenhouder Youri Heida uit Nij Beets bracht ze met twee veekarren.

De kudde met opvallende schapenrassen blijft de hele winter in de weilanden bij Akkrum grazen. Tegen de tijd dat ze moeten lammeren – in het voorjaar – worden ze weer opgehaald. Oud-melkveehouder Jentsje Greijdanus, die aan de Leppedyk woont, houdt dagelijks een oogje in het zeil.

Geen blauwtong
Youri Heida heeft nog geen blauwtong onder zijn schapen. ,,Dêr bin ik wol hiel bliid mei.'' Het besmettelijke virus grijpt niet alleen in Friesland maar heel Nederland om zich heen en heeft inmiddels talloze dieren het leven gekost. Bestrijding is niet mogelijk, omdat er nog geen vaccin is tegen het virus, dat door de knut - een kleine vlieg - wordt verspreid. Ook koeien, geiten en ander eherkauwers kunnen het slachtoffer van blauwtong worden,
 

- Bijzondere schapenrassen Akkrum weer op stal

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Scottish Blackface, Herdwicks, het Mergellandschaap en ook Drents Heideschaap. Een kudde van 42 dieren van de meest uiteenlopende schapenrassen loopt sinds zaterdag 4 november 2023 weer in de weilanden aan de Leppedyk aan de noordkant van Akkrum. Schapenhouder Youri Heida uit Nij Beets bracht ze met twee veekarren.De kudde met opvallende schapenrassen blijft de hele winter in de weilanden bij Akkrum grazen. Tegen de tijd dat ze moeten lammeren – in het voorjaar – worden ze weer opgehaald. Oud-melkveehouder Jentsje Greijdanus, die aan de Leppedyk woont, houdt dagelijks een oogje in het zeil.

Nog geen reacties.

(advertentie)