Akkrum.net

Ewout Schröder op het hek, waarvandaan hij de kieviten in de gaten hield.

Net voor donker donderdagavond vonden Ewout Schröder uit Jirnsum en zijn maat Klaas Stapensea uit Emmeloord het eerste kievitsei van de gemeente Heerenveen. ,,It aai wie krekt lein, it wie noch waarm’’, vertelt Schröder, die op het land van melkveehouder Jan Hospes in Akkrum een laatste rondje maakte.

Aan het gedrag van de kieviten te zien, verwachtten de beide vrienden het eerste ei al gevonden te hebben. Het nest bleek leeg. Daarna trokken ze zich terug achter het hek aan de weg tussen Akkrum en Terherne, vlak naast het Slachtegat. ,,Dat fjild is krekt yn fûgelbeheer en hat ek in plasdras, wêr’t fûgels frette kinne. Ik ha dêr myn jachtterein ek, dus ik kin it gebiet goed’’, vertelt Ewout Schröder. Nadat het kievitenechtpaar op een zilverreiger aansloeg, gingen de beide mannen terug naar het nest en ,,ja hear, dêr lei it. It wie krekt lein’’.

Schröder en Stapensea bieden het ei vandaag of morgen aan de burgemeester van Heerenveen aan. ,,Dêr krije wy noch in telefoantsje oer.’’ De beide vrienden zijn echte eizoekers. Stapensea vond al zestien keer een eerste ei van een gemeente, Schröder had eerder eerste kievitseieren in Leeuwarden, Dantumadiel en nu voor de tweede keer in Heerenveen.

Bij de foto: Klaas Stapensea (l) en Ewout Schröder bij het nest in het land van melkveehouder Jan Hospes.

Foto's: Jan Peenstra, Fûgelwacht Akkrum

Klaas Stapensea (l) en Ewout Schröder bij het nest in het land van melkveehouder Jan Hospes.

Nog geen reacties.

(advertentie)