Akkrum.net

Volop plezier tijdens het FlowerPowerfestival: Akulenko Natalia Pavlona (rechts) samen met oudste dochter Angelina (links, 24 jaar) en kleindochter Miroslava (4 jaar) en een vriendin Taya (13). Rechts zoon Nikolay (17) en de jongste dochter Darina (11).

Met haar drie kinderen en kleindochter kwam de Oekraïense Akulenko Natalia Pavlovana (44) na een lange en zware reis in Akkrum. Het gezin is geplitst en verblijft op twee adressen, bij de families Fokkinga in Akkrum en Hokwerda in Jirnsum. Haar man en andere familieleden zijn nog in de stad Nikolaev, die sinds de eerste dagen van de oorlog onder vuur ligt. In dit artikel vertelt Akulenko Natalia Pavlona haar verhaal, over de oorlog en de hartelijke ontvangst in Friesland.

,,We kwamen als gezin naar Nederland, mijn drie kinderen en mijn kleindochter en ik. Reden dat we graag naar Akkrum wilden, is dat mijn vriendin Elena daar al was, bij Daan en Miranda Spijkerman.’’ De oudste dochter Angelina (24 jaar) en kleindochter Miroslava (4 jaar) kregen onderdak bij Deirdre en Albert Fokkinga in Akkrum. Akulenko Natalia Pavlona zelf verblijft in het pension "Op 'e Koai" van Yke en Paskal Hokwerda in Jirnsum, samen met haar zoon Nikolay (17) en jongste dochter Darina (11).

,,De reis naar Nederland was moeilijk, we waren vijf dagen onderweg vanuit Oekraïne. We kwamen aan in Heerenveen, waar we heel hartelijk werden ontvangen door mijn vriendin Elena, die samen met Miranda Spijkerman, Yke Hokwerda en Deirdre Fokkinga ons kwam ophalen. Na de lange reis waren we erg moe en hongerig. We gingen naar Deirdre, waar we samen lunchten en met elkaar kennis maakten. Nu we hier een tijdje zijn, kunnen we niets anders zeggen dat we onze nieuwe vrienden erg dankbaar voor hun hulp en steun in zo'n moeilijke tijd voor ons.’’

Man nog in Oekraïne
,,Mijn man is nog steeds in Oekraïne, hij is geen militair. Hij is automonteur en helpt met het laden en lossen van vrachten.’’ Hij doet dat in de zeehaven van de stad Nikolaev, die ten oosten van Odessa aan de Zwarte Zee ligt en waar voor de oorlog met Poetin zo’n half miljoen mensen woonden.

Thuis was Natalia Pavlona actief in het ontwikkelingscentrum voor vrouwen met de naam "Succes", dat zich in het dorp Galitsynovo in de regio Mykolaiv bevindt. Ze volgde een opleiding in schilderen aan Centrum voor Onderwijs voor Volwassenen in de stad Nikolaev. Met voorbeelden van schilderwerk - in drie kleuren, waaronder blauw – was ze laatst op de burendag van de Doarpskeamer Akkrum.

Helpen op FlowerPowerFestival
In Oekraïne gaf Natalia Pavlona masterclasses in het maken van bloemen van stof. Ook volgde ze zelf meerdere masterclasses in creatief werk. De typische Oekraïense bloemen kwamen te pas op het FlowerPowerfestival, dat op 27 augustus 2022 in Akkrum voor het eerst werd gehouden. ,,Het was een ongelooflijk mooi en leuk festival, dat we nooit weer zullen vergeten. Op het festivalterrein hebben we ons met vrienden prima vermaakt. We vonden het ook erg interessant om naar de kleding en leefstijl uit de jaren zestig en zeventig te kijken. We zagen mensen in ongelooflijk fraaie outfits, mooi om naar te kijken.

Bloemen in de Doarpskeamer
,,We hebben ook een klein beetje aan het festival meegeholpen. Zelf heb ik in de Doarpskeamer twee masterclasses in het maken van bloemen gegeven. Mijn dochter Angelina deed actief aan het festival zelf mee en speelde in een aantal van de scènes mee.’’

,,We ontmoeten in Friesland heel vriendelijke en sympathieke mensen, die altijd klaar staan om te helpen, te ondersteunen en ons thuis te laten voelen, zelfs voor een moment. Ondanks het feit dat we net zijn begonnen met het leren van de Nederlandse taal, ervaren we geen communicatieproblemen. Vooral als we samen met de Nederlanders deelnemen aan hun traditionele evenementen, zoals het FlowerPowerfestival en Shantydag.’’

Helpen in Oekraïne
,Zeker houd ik contact met mijn geboortestad Nikolaev. Ik doe mee aan gezamenlijke Oekraïense projecten. We bieden zoveel mogelijk hulp en ondersteuning aan vrijwilligers daar en nog veel meer. Ik ben erg dankbaar dat mijn gezin en ik veilig in dit prachtige land Nederland kunnen verblijven en hier een gezond en goed leven kunnen leiden.’’

Bij de foto:

Akulenko Natalia Pavlona (rechts) tijdens het FlowerPowerfestival, samen met oudste dochter Angelina (links, 24 jaar) en kleindochter Miroslava (4 jaar) en een vriendin Taya (13). Rechts zoon Nikolay (17) en de jongste dochter Darina (11).

Foto's: eigen foto's

220923 Akkrum Oekraïne vluchtelingenAkulenko Natalia Pavlona in Oekraïense klederdracht.

Nog geen reacties.

(advertentie)