Akkrum.net

Nine van Zuijlen (21) uit Akkrum is donderdagavond 30 mei 2024 geïnstalleerd als jongste raadslid van de gemeente Heerenveen. Ze volgt Ype van Woersem op, die in dezelfde raadsvergadering zijn functie als raadslid voor GroenLinks heeft neergelegd. Met een bos bloemen werd ze door burgemeester Avine Fokkens-Kelder in de gemeenteraad verwelkomd. Het kersverse raadslid is blij met haar benoeming. ,,Het voelt belangrijk, dat je iets te zeggen hebt en iets kan betekenen.”

Nine van Zuijlen kreeg de politieke interesse met de paplepel ingegoten van haar moeder Gerrie Rozema, die sinds juli 2022 wethouder van de gemeente Heerenveen is. Rozema zat van 2010 tot 2014 in de gemeenteraad van de inmiddels opgeheven gemeente Boarnsterhim. Nadat Akkrum met de herindeling bij Heerenveen kwam, was ze actief in de steunfractie van GroenLinks en vanaf 2015 raadslid en fractievoorzitter. Ze heeft in 2023 haar diploma gehaald van de ‘International hospitality studies’, een opleiding voor management in hotels in binnen- en buitenland. Als restaurantmedewerker is ze werkzaam bij het havenrestaurant De Koken van jachthaven De Drijfveer in Akkrum. Bij Mienskipssintrum Leppehiem werkt ze bovendien als receptioniste. Bij het gelijknameige zorgcentrum Leppehiem heeft ze ook kort als zorghulp gewerkt.

Moeder en dochter zullen elkaar regelmatig in de Heerenveense commissie- en raadsvergaderingen treffen. Nine van Zuijlen stond tijdens gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zevende op de lijst voor de kandidatenlijst van GroenLinks in Heerenveen. Ze behaalde 88 stemmen, waarvan 33 in Akkrum. Haar moeder stond toen op de eerste en vergaarde 1.105, waarvan 236 in Akkrum. Met dat aantal haalde ze meer dan de helft van het totaal aantal stemmen (2.068) voor GroenLinks binnen.

Voor de verkiezingen van Provinciale Staten van Friesland in 2023 stonden moeder en dochter op een onverkiesbare plaats om extra stemmen te trekken. GrienLinks heeft Gerrie Rozema en Nine van Zuijlen stonden respectievelijk op de plaatsen 47 en 27.

Foto's: gemeente Heerenveen

Nog geen reacties.

(advertentie)