Akkrum.net

Negende Schooljaar Fries Zeilend Onderwijs Masterskip ondanks corona toch begonnen
Negende Schooljaar Fries Zeilend Onderwijs Masterskip ondanks corona toch begonnen
Op 9 november is het negende schooljaar van de Friese zeilende onderwijs organisatie Masterskip uit Nes (H) begonnen. De lessen beginnen dit jaar in de Spaanse havenplaats La Coruña. Na een lange reis van Nederland naar Spanje schepen de leerlingen in op Tall ship de Wylde Swan om vanaf daar de Atlantische oceaan over te steken naar de Cariben.Vanwege Corona zijn alle opvarenden volledig gevaccineerd en heeft iedereen een PCR test moeten doen vooraf aan het vertrek naar hun zeilende school. Christophe Meijer van Masterskip: ”Op een enkeling na waren de leerlingen allemaal uit zichzelf al gevaccineerd. Het is jammer dan we dan toch ook moeten PCR-testen. Maar het is niet anders. Liever een test dan geen reis.”

Gedurende de reis van 6 weken zijn er docenten mee die zowel de zelfstudie van het reguliere curriculum, als de vele workshops begeleiden. De wereld waar de leerlingen in rondzeilen dient als klaslokaal. Zo wordt het scheefgaan van het Tall Ship een natuurkunde les, de vulkaanuitbarsting bij la Palma een aardrijkskundeles en de eerste grote vis die men vangt is voor de biologie docent.

In de afgelopen jaren gingen meer dan 800 leerlingen mee op hun eerste wereldreis onder schooltijd. Omdat Masterskip een lange reservelijst heeft en er veel leerlingen nog meewillen dit jaar, is er een bijzondere extra reis aan het programma toegevoegd. Meijer: ”We moesten zoveel ’nee’ verkopen dat het tijd werd om uit te breiden en weer ’ja’ te kunnen zeggen. Ja, we kopen een nieuw schip.” Tijdens die school-op-zee reis zeilen de leerlingen in het prille voorjaar soms zelfs boven de Poolcirkel in Noord-Noorwegen. Er worden hikes met ski’s en uitwisselingen met Noorse Folkehøgskolen toegevoegd aan het programma. Als het weer meezit, worden vele eilanden en eventueel zelfs Spitsbergen aangedaan.

Foto’s Masterskip Nes/Akkrum

extra

Nog geen reacties.

(advertentie)