Akkrum.net

De Nederlandse Kampioenschappen voor zonneboten worden op vrijdag 19 tot en zaterdag 20 mei 2023 voor de negende keer in Akkrum georganiseerd. De organisatoren verwachten zo'n zestig teams in drie klassen: de Grote Solar, Young Solar en RC Solar. Ze starten in de spoorkolk bij de spoorbrug en leggen verschillende parcours op de wateren in het rond het dorp af.


De Grote Solar bestaat dit jaar uit negen teams uit Nederland, drie minder dan vorig jaar. Deze teams zijn veelal ontstaan uit groepjes studenten.die later als professioneel solarteam zijn door gegaan.

Young Solar Challenge
In totaal 35 teams van middelbare scholen hebben zich voor de Young Solar Challenge ingeschreven. Vorig jaar waren dat er dertig. De deelnemende jongeren van 14 tot 17 jaar bouwen hun kleinere zonneboten zelf. Doel van deze klasse is om meer jongeren enthousiast te maken voor techniek. Tijdens de bouw wordt volop gekeken naar innovatie en duurzaamheid. Binnen het werken als team komen ook tactiek, communicatie, begroten en sponsoring aan de orde. ,,Voor sommige jongeren is dit project niet alleen een super ervaring, maar ze vinden vaak ook hun roeping in de techniekwereld'', aldus de organisatoren

RC Solarklasse
In klasse voor radiografisch bestuurbare zonneboten, die in 2022 voor het eerst meedraaide, maakt de onderbouw alvast kennis met het bouwen van een eigen zonneboot. De leerlingen doen dat aan de hand van richtlijnen, die door de organisatie beschikbaar zijn gesteld. Tijdens de Young Solar Challenge-evenementen worden ook wedstrijden georganiseerd. De op afstand bestuurbare boten varen verschillende wedstrijdelementen varen, waarbij duidelijk wordt welke boot het meest effectief ontworpen is en welke boot het snelst is.

Programma NK Zonnebootrace Akkrum

Vrijdag 19 mei 2023
Locatie start en finish: De Kolk bij de spoorbrug
10:30 – 11:00 – Start duurrace Akkrum
14:00 – 17:00 – Finish race (naar verwachting vanaf 14:00 de eerste zonneboten terug in Akkrum)

Zaterdag 20 mei 2023
Rondje Akkrum
Het Rondje Akkrum kent een 'Le Mans' start: eerst een hardloopwedstrijd over 1,5 km. Als de loper de boot aantikt mag deze vertrekken.
Locatie start hardloopwedstrijd: op de Galamaleane nabij de Spoorbrug
Startlocatie boten: It Weidlân

11:00 – Starttijd Young Solar Race – rondje Akkrum
12:00 – Finish Young Solar Race
14:00 – Starttijd "Grote" Solar Race
15:00 – Finish "Grote" Solar Race
16:00 -  Sprint Young Solar en NK Zonnebootrace

De vorderingen van de wedstrijden zijn te volgen via de Facebook-pagina en website van het NK GroenLeven Zonnebootrace (www.nkzonnebootrace.nl)

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)