Akkrum.net

De verlichting op de Túntsjes in Akkrum is eerder al vernieuwd. Ook rond de Brede School, aan de Stringen en de Boarnsterdyk staan nu lantaarnpalen met led-licht. De lichtmasten op en rond het nieuwe parkeerterrein van de Poiesz-supermarkt worden binnenkort geplaatst.

Het is de vraag of alle straten in Akkrum en Nes, die voor 2022 op de planning staan, ook daadwerkelijk dit jaar nog led-verlichting krijgen. De gemeente Heerenveen heeft elders ook projecten op stapel staan. Een deel van de zes projecten met in totaal veertien straten wordt dan volgend jaar of later aangepakt.

Vier straten in Nes (Bokkumerwâl, De Iperen Poarte, De Syl, Kleasterwei) staan voor dit jaar op het programma, maar de aanleg ervan kan nog worden uitgesteld. Hetzelfde geldt voor twee doorgaande wegen in het centrum. De gemeente wil de Kanadeeskestrjitte en het Tsjerkebreed tegelijk met de centrumplannen aanpakken. ,,We weten nog niet precies wanneer die plannen worden uitgevoerd. Dat kan ook volgend jaar worden’’, aldus Jan de Jong van de gemeente Heerenveen.

De nieuwe lichtmasten met led-armaturen komen dit jaar in elk geval in twee buurten van Akkrum. De lantaarnpalen in Adam Hurdriderstrjitte, Dokter Idzerdastrjitte en Willem Jehannes Koopmansstrjitte worden als eerste vervangen, daarna die op de Ljouwerterdyk, het Heechein, Oudeschouw en Meskenwier.

"Feansterdyk? Batterij aan licht"
De Feansterdyk is volgens De Jong een verhaal apart. ,,Daar staat een hele batterij aan lichtmasten. Als ik daar ‘s avonds langs rij, dan jeuken mijn handen soms wel eens.’’ De gemeente Heerenveen heeft al tien jaar het beleid om lantaarnpalen niet langer 25 meter uit elkaar te zetten, maar 40 of 60 meter, afhankelijk van het straatbeeld. Daarmee wijkt de gemeente af van het landelijk beleid. ,,We doen dat niet zo maar. We hebben eerst uitgebreid testen gedaan en praten ook nu steeds met omwonenden en belanghebbenden. We krijgen ook wel verzoeken van buurtbewoners, die vinden dat het wel met minder lichtmasten toe kan.’’

De nieuwe led-lampen hebben een warmwitte kleur, die door de meeste mensen wordt geaccepteerd, aldus De Jong. De armaturen zijn zodanig gefabriceerd dat het licht naar beneden op het wegdek straalt en niet meer naar boven of rondom. ,,Van afstand zie je dan wel dat de weg verlicht is, maar de lantaarnpaal zelf niet of nauwelijks.’’


- De gemeente Heerenveen is gestart met een nieuwe lichtcampagne “In het donker zie je meer”. Lees meer op deze link.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)