Akkrum.net

Na de vondst van vier menselijke skeletten heeft netwerkbeheerder Liander de aanleg van een stroomkabel op de Tsjerkebleek in Akkrum stilgelegd. Archeologen van ingenieursbureau Antea uit Heerenveen hebben een eerste onderzoek gedaan en de vondsten geïnventariseerd. De sleuf is inmiddels weer vol met zand gegooid. Gemeente Heerenveen en Liander overleggen over de ontstane situatie.

De delen van skeletten zijn waarschijnlijk enkele honderden jaren oud. Ze liggen in een sleuf pal naast het voetpad op de Tsjerkebleek, dat vanaf het Heechein naar de begraafplaats rond de Terptsjerke loopt. Liander groef de sleuf voor een stroomkabel naar een transformatorstation, dat naast de haag rond de huidige begraafplaats zou worden geplaatst. Gemeente Heerenveen en Liander overleggen nu over een mogelijk andere locatie voor het transformatorstation. Dan wordt ook een ander tracé voor de kabel gekozen.

Tijdens het graven troffen medewerkers van Liander delen van skeletten aan en stopten vervolgens direct met hun werk. De archeologen van Anthea hebben de plek nader onderzocht en geïnventariseerd. Op het moment dat ze een bot of anderszins aantroffen, stopten ze met graven en berekenden de precieze plek van de vier skeletten. Ze worden niet geruimd.

De huidige begraafplaats rond de Terptsjerke was in vroeger tijden veel groter. Volgens nieuwsgierige bezoekers, die direct na de vondst kwamen kijken, zijn tijdens werkzaamheden in het verleden ook wel skeletten aangetroffen. Gemeente Heerenveen en Liander waren daarvan op de hoogte. In de eerste helft van de sleuf werden geen geraamtes of onderdelen daarvan aangetroffen.

Foto's: Noordoost.nl

230413 Akkrum Tsjerkebleek vondst 4 skeletten deeltje 1000230413 Akkrum Tsjerkebleek vondst 4 skeletten scherven 1000230413 Akkrum Tsjerkebleek vondst 4 skeletten sleuf 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)