Akkrum.net

Voor het eerst in zijn bestaan hijst zorgcentrum Leppehiem in Akkrum een regenboogvlag. Vaste vlaggenhijser, de 87-jarige Ben Nelisse, neemt die taak op dinsdag 11 oktober 2022, de internationale Coming Out Day, voor zijn rekening. De plechtigheid vindt plaats op verzoek van de stichting Regenboogbelang Heerenveen, die voor de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen – de zogeheten LHBTI’ers - opkomt.

,,We vinden het geweldig dat Leppehiem direct ja zei toen we vroegen of we bij hen de vlag mochten hijsen’’, vertelt een woordvoerder van stichting Regenboogbelang Heerenveen. ,,We hebben al eerder de ambitie uitgesproken om ook binnen de zorg activiteiten te ondernemen.’’ Een van de redenen is dat bijvoorbeeld homofiele ouderen, die in zorgcentra wonen, soms worden gepest en buitengesloten. De stichting werd drie jaar geleden opgericht en is mede door de coronabeperkingen het meest in het dorp Heerenveen actief geweest en veel minder in de buitendorpen van de Regenbooggemeente, die Heerenveen sinds 2019 is.

,,Leppehiem vindt het een heel leuk idee. Als zorgcentrum willen we graag een plek zijn waar iedereen veilig en zichzelf kan zijn. Het idee om de vlag te hijsen past daar heel goed bij'', aldus Cindy van Lubek van het zorgcentrum.

Dertien digitale vlaggen in Akkrum-Nes
Op meerdere plekken in Akkrum en Nes wapperen op de nationale Coming Out Day 2022 regenboogvlaggen. Bij particulieren, maar ook bijvoorbeeld dansschool Dansen in Friesland (DIF) hijst de vlag. Op de digitale kaart van Regenboogvlaggen voor Friesland https://regenboogvlaggenvoorfryslan.frl/ kan iedereen zijn eigen vlag planten. Aanvankelijk beperkte het initiatief zich tot de provincie, maar inmiddels heeft heel Nederland de mogelijkheid. Daarvan hadden vrijdagochtend 1.697 mensen gebruik gemaakt. In Akkrum en Nes wapperen inmiddels dertien digitale vlaggen. Dat aantal is meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden.

 

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)