Akkrum.net

Alle zeilen worden bij gezet om het transport soepel te laten verlopen. Henk Dam junior laadt een vracht Lego-betonblokken.

De Lego-betonblokken als alternatieve verzwaring van de Prinses Margiettunnel in de A7 tussen Joure en Sneek komen uit Akkrum. Dam Beton brengt deze week 2.300 blokken van elk 2.400 kilo naar de plek. ,,Beton is zwaarder dan zand en daarmee een goed alternatief voor de kuubszakken met zand’’, vertelt Henk Dam junior. Met het gewicht moet het tunneldeel, dat eind vorig jaar los van zijn circa veertig grondankers raakte, op zijn plek worden gehouden. Daarmee ontstaat ruimte om twee rijbanen voor het verkeer open te stellen.

Dam Beton stuurde het idee begin vorige week naar Rijkswaterstaat. De bestelling kwam donderdag binnen, maandag zijn de vrachtwagenchauffeurs van Dam Beton en de vaste rijders in twee ploegen aan het monstertransport begonnen. Elk uur vertrekken meerdere vrachtwagens van het opslagterrein in Akkrum naar Sneek om vervolgens over de afgesloten rijksweg naar beide zijden van de tunnel te rijden.

,,Alles op foarrie’’
Alle benodigde betonblokken – van elk 1.60 meter lang en 0,80 bij 0,80 meter – staan op het terrein opgeslagen. ,,We hawwe se earder al makke en hawwe alles op foarried’’, vertelt Henk Dam junior. De betonblokken worden normaliter voor sleufsilowanden, keermuren en geluidswallen gebruikt. Met het verplaatsen van de ruim 10.000 bigbags is maandagochtend begonnen. Ze maken stuk voor stuk ruimte voor de betonblokken uit Akkrum. Aannemer Van Hattum en Blankevoort bestelt mogelijk nog een driehonderd extra betonblokken.

Rijbanen in februari open
Rijkswaterstaat en Van Hattum en Blankevoort willen medio februari 2023 in beide rijrichtingen een rijstrook voor het verkeer openstellen. Intussen zoeken de aannemers naar een oplossing voor de geknapte grondankers. Henk Dam over het omvangrijke transport: ,,Op termijn moeten de blokken ook weer terug naar Akkrum. Wanneer deze retouroperatie op touw wordt gezet, is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat er ook dan weer 180 vrachtbewegingen nodig zullen zijn om ze weer in Akkrum of natuurlijk elders op een werk te krijgen. Een prachtige operatie van een regionale industrie om de stagnatie in de huidige verkeerssituatie voor een belangrijk deel op te heffen.’’

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

23012357 Akkrum DamBeton betonblokken PM tunnelPlanner Germ Dijkstra en chauffeur Tjeerd Rinsma overleggen over de transporten van Akkrum naar Sneek.23012360 Akkrum DamBeton betonblokken PM tunnel

Nog geen reacties.

(advertentie)