Akkrum.net

Elly Heerschop (midden) en Marten Boonstra (rechts) in gespek met presentatrice Roos Abelman.

De overheid moet met een langetermijnvisie voor de opvang van Oekraïners komen. Daarmee kunnen vluchtelingen meer zekerheid krijgen. Een verblijfsvergunning is maar tijdelijk, terwijl het er naar uitziet dat Oekraïners langer in Nederland moeten verblijven. In Akkrum en Nes zijn al vluchtelingen, die op termijn eventueel wel in Nederland willen wonen. Ze hebben hier werk en merken dat het land hen bevalt, ondanks alle ellende die de oorlog van Poetin in hun thuisland met zich meebrengt.

Met die boodschap kwam Marten Boonstra uit Akkrum naar het NPO Radio 1-programma, dat woensdag rechtstreeks vanuit de Doarpskeamer werd uitgezonden. Het splinternieuwe “NPO Radio 1 luistert naar jou” trekt door een reeks plaatsen in Nederland om te horen wat er bij de mensen leeft. ,,We moeten nadenken over de manier waarop we de Oekraïners op lange termijn opvangen’’, aldus Boonstra, die zelf ook een Oekraïens gezin opvangt. Hij heeft ook twee vluchtelingen in zijn bakkerij aan het werk.

,,Ik mis de visie van de overheid op de Oekraïne-opvang op lange termijn. Duidelijkheid helpt ook enorm bij de integratie. Vluchtelingen doen ontzettend hun best. Ze praten behoorlijk Nederlands. Die van ons studeerde elke avond anderhalf uur lang op de taal. Dat helpt enorm. Ze werkt nu op een accountantskantoor. Het leven verloopt hier naar omstandigheden goed, zo ervaren ze’’, aldus Boonstra, die samen met Elly Heerschop zijn verhaal voor de Radio 1-microfoon vertelde.

“Fryske les”
Elly Heerschop, haar echtgenoot Geert Heerschop en Teikje de Vries geven Nederlandse les aan Oekraïners in de Doarpskeamer. In Akkrum en Nes verblijven momenteel 24 vluchtelingen. Aanvankelijk zat een groepje van dertien op les, nu zijn dat er minder, ook al omdat een deel van hen aan het werk is, vertelde Elly Heerschop. Inmiddels zijn Oekraïense mannen naar Akkrum gekomen, die ook op Nederlandse les gaan.

Foto: Noordoost.nl

Nog geen reacties.

(advertentie)