Akkrum.net

Na een feestelijke oudjaarsavond met vuurwerk ruimden Feline (11) en Wouter (8) Sijperda op het Heechein vuurwerkresten op. De weg en het trottoir lagen bezaaid. Zelf wonen ze aan de Suster van der Vegtstrjitte. Toen ze daar klaar waren, trokken ze in de loop van nieuwjaarsochtend met grijpers en aanhangwagentje het dorp door. Ze hadden zelfs knaloranje pylonen mee voor de wegafzetting.

,,Het moest van ons zelf. We vinden die rotzooi slecht voor de natuur. Daarom ruimen we het op’’, aldus Feline Sijperda. ,,En we verdienen ook nog wat mee’’, vertelt haar broertje glunderend. Ze laten een handjevol glimmende euromunten zien. ,,Vier euro hebben we gekregen van mensen, omdat we de boel hier opruimen.’’ Het tweetal ging Oudjaarsvond weliswaar laat op bed (,,om 1 uur’’), maar was nieuwjaarsochtend kwart voor negen al aan het opruimen.

Het aanhangwagentje is gauw vol. Wouter Sijperda trekt het met de hand naar een van de openbare prullenbakken op de Tsjerkebleek en daar laden ze hun vrachtje uit. De gemeente neemt het dan mee, verwachten ze. Ze zouden de skelter ook meenemen, maar daarvan was een band lek. ,,Dat wordt morgen een ritje naar de fietsenmaker.’’

Rustig in Akkrum
De jaarwisseling in Akkrum is zonder al te veel vernielingen verlopen. Opvallend weinig verkeersborden sneuvelden dit jaar. Een driehoeksbord op de Himdyk werd slachtoffer van zwaar vuurwerk. Zowel in Akkrum als Nes lagen op sommige plaatsen de straten bezaaid met restanten van vuurwerk. Rond koffietijd waren nog weinig mensen aan het opruimen, de meesten kwamen wat later op de dag op gang.

Brandweer Akkrum had een bijzonder rustige nacht. De brandweerlieden hoefden rond oud en nieuw niet in actie te komen. Elders in de provincie rukte de brandweer tussen middernacht en vanochtend acht uur in totaal 78 keer uit. Voor de Friese ziekenhuizen, de Regionale Ambulance Voorziening ( RAV) en Dokterswacht Friesland was de nacht vergelijkbaar met een drukke zaterdagavond, aldus een woordvoerder. Een aantal slachtoffers is behandeld aan verwondingen door vuurwerk of carbidschieten, van wie enkele met ernstig letsel.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

23010150 Akkrum vuurwerkresten,,Kom op, dan doen we de pizza!'' Net als de pizzabakker schuiven Felline en Wouter Sijperda een leeg geschoten vuurwerkdoos op hun grijpers en wippen die in de kar.23010151 Akkrum vuurwerk opruimen2

Een verkeersbord op de Himdyk in AKkrum werd vernield door vuurwerk.23010153 Akkrum vuurwerk verkeersbord

Nog geen reacties.

(advertentie)