Akkrum.net

De vijfde editie van de kunstwandelroute Slach troch Akkrum kent een grote variatie van deelnemers: twee zevenjarigen en twee kunstenaars op leeftijd van respectievelijk 91 en 93 jaar oud. Bovendien vallen de werken op door subtiel gebruik van kleur en kleurexplosies, een gevarieerd gebruik van technieken en een grote verscheidenheid aan onderwerpen.

De vier kilometer lange wandelroute met bijna veertig kunstwerken werd zaterdagmiddag 7 mei 2022 met een enthousiaste toespraak geopend door Zwier Kroese uit Akkrum, zoals ie van zichzelf zegt ,,gewoon liefhebber’’ maar ook acht jaar lang directeur van het Musem van het Mededogen in Workum, waarin schilderijen en tekeningen van oudijzer- en voddenkoopman Jopie Huisman jaarlijks 40.000 bezoekers trekken. Kroese opende de route in Akkrum met de onthulling van het doek van Denise Visser uit Nes (H) op de Tsjerkebleek.

In zijn toespraak prees Zwier Kroese de grote variatie in technieken die voor de Akkrumer kunstwerken zijn gebruikt: van fotografie vilt en keramiek tot olieverf, pastelkrijt en viltstiften. Ook benoemde hij de verscheidenheid aan onderwerpen: van een vliegerfestival op Texel tot een markt op Marakesh. Het thema Kleurrijk komt volgens Kroese goed uit de verf. ,,Mede dank zij de inzet van deze kunstenaars is Akkrum dit jaar rijk gekleurd’’.

Na een coronapauze van twee jaar hadden ruim zestig mensen hun werk voor de editie van 2022 ingestuurd. Een beoordelingscommissie selecteerde net zoveel kunstwerken als er plek is langs de wandelroute: 39 stuks. Galeriehoudster Anje Wester uit Earnewâld, kunstschilder Marije Bouman uit Heerenveen en kunstschilder Gosse Koopmansuit Warfhuizen maakten de keus.

Gratis brochure
Liefhebbers kunnen de wandelroute met 39 kunstwerken de hele zomer afleggen. Op verschillende plekken in het dorp is de fraai uitgevoerde brochure te krijgen. Op de voorpagina prijkt een olieverschilderij van Isabelle Oppel uit Akkrum, van wie een ander werk langs de route hangt. De opmaak van de brochure was in handen van Kees Middendorp. De foto’s van de kunstwerken in het boekje zijn door Amarins Zandstra gemaakt en door Bliksem!8491 uit Akkrum op groot vinyldoek gedrukt. Een werkgroep van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes heeft de organisatie van de kunstwandelroute in handen.

Foto's: Amarins Zandstra

Mello Sevinga tijdens zijn praatje na afloop van de officiële opening. Op de achtergrond van links naar rechts Zwier Kroese, die de Kunstwandelroute 2022 officieel opende, en de commissieleden Ab Karremans en Kees Middendorp.220507 Kunstwandelroute Mello Sevinga 2 1000

220507 Kunstwandelroute bijeenkomst KK2 1000

220507 Kunstwandelroute bijeenkomst KK 1000

220507 Kunstwandelroute opening 2 1000

Rein Huitema tijdens de bijeenkomst na afloop van de officiële opening220507 Kunstwandelroute opening ReinHuitema 1000

 

Nog geen reacties.

(advertentie)