Akkrum.net

De crash van de Britse bommenwerper Vickers Wellington X9976 op 8 november 1941 aan de Soarremoarre in Nes (H) is dinsdag - precies 81 jaar later - herdacht. Kransen en bloemstukken voor de zes omgekomen bemanningsleden werden bij het oorlogsmonument vlakbij de rampplek gelegd.

Na een luchtgevecht met de Duitsers stortte het vliegtuig in een weiland neer. De bemanning bestond uit jonge jongens - twintigers nog en eentje van dertig jaar oud. Drie van kwamen uit Nieuw-Zeeland, eentje uit Ierland en twee uit Engeland.

De leerlingen van de basisscholen De Finne en De Boarne uit Aldeboarn legden als eerste een krans. Zij hebben het oorlogsmonument geadopteerd en besteden in de aanloop naar de herdenking altijd uitgebreid aandacht in de lessen aan. Ze lazen een aantal gedichten voor en ook de namen van de zes slachtoffers. Het huidige monument is op 8 november 2010 door Lorraine Gray, dochter van de omgekomen co-piloot Trevor Hedley Gray, en de kinderen van basisscholen ‘De Finne’ en ‘De Boarne’ onthuld.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan legde een krans namens de gemeente Heerenveen. Voorzitter Gerrit Haagsma van het herdenkingscomité deed dat ook en ook namens de gemeente Westerkwartier, die nauw verbonden met Nieuw-Zeeland is vanwege het feit dat Abel Tasman - afkomstig uit Lutjegast in die gemeente - het eiland in 1642 ontdekte. Ambassadeur  Susannah Hayden Gordon van Nieuw-Zeeland was wel uitgenodigd voor een kranslegging, maar was verhinderd

De herdenking bij het monument werd opgeluisterd met het spelen van de Last Post en na een minuut stilte de Reveille door trompettist sergeant-majoor Pieter Bergsma van het Koninklijk Luchtmachtorkest.

Lees ook:

Foto's: Herdenkingscommissie

20221108 Nes Soarremoarre oorlogsmonument herdenking2 c comite20221108 Nes Soarremoarre oorlogsmonument herdenking c comite20221108 Nes Soarremoarre oorlogsmonument kransen

Nog geen reacties.

(advertentie)