Akkrum.net

De dieven van koperkabels op de spoorbrug in Akkrum hebben zondagnacht een groot risico gelopen, terwijl de opbrengst van hun buit amper de moeite waard is. De schade voor NS Reizigers en de passagiers is des te groter. De treinenloop was maandagochtend vanaf de eerste trein, die even na vijven vertrekt, in totaal 6,5 uur gestremd. De reparatie duurde zo’n 4,5 uren. Om half elf ‘s ochtends was de stremming opgeheven. Reizigers tussen Akkrum en Leeuwarden werden zo lang met bussen vervoerd.

Nog voor het opstarten van de diensten zag de treindienstleider op een computerscherm dat het baanvak ter hoogte van de spoorbrug in Akkrum bezet was. Aangezien daar op dat moment geen trein kon rijden, sloeg hij direct alarm. Met het doorknippen van de kabels komen de seinen voor de brug op rood te staan. ,,Dan mogen er geen treinen meer over de brug rijden. En de brug kan ook niet meer gedraaid worden voor het scheepvaartverkeer’’, aldus een woordvoerder van ProRail.

,,Het heeft weinig zin om koper te stelen. De kabels leveren zeer weinig op. NS heeft afspraken met de metaalbranche, waardoor het ook erg lastig is om het koper te verkopen’’, aldus de ProRail-woordvoerder. Weliswaar staan rond de spoorbrug camera’s opgesteld, maar beelden van de diefstal zijn er niet.

ProRail neemt tal van maatregelen tegen koperdiefstal. Kijk op deze link welke dat zijn.

Archieffoto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)