Akkrum.net

Jouke Poortman (midden) met zijn vrouw Joke en burgemeester Tjeerd van der Zwan. (Foto: gemeente Heerenveen)

Jouke Poortman (68) uit Nes (H) is woensdagochtend 26 april 2023 koninklijk onderscheiden. Op gemeentehuis Crackstate in Heerenveen is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Uit handen van burgemeester Tjeerd van der Zwan kreeg Poortman de bijbehorende versierselen. Zijn immer enthousiaste inzet voor het verenigingsleven in zowel Akkrum als Grou waren aanleiding voor het verzoek aan de koning.

Poortman kreeg de onderscheiding voor een viertal van zijn activiteiten. Hij is toneelmeester bij de Ferieniging Foar Folksfermaken (FFF) in Grou, penningmeester van IJsclub Grou en als lid en coördinator van de bouwgroep van toneelvereniging Krite Grou. Ook is hij bestuurslid van het Akkrumer Dream Teater.

De verenigingen en stichtingen, waarvoor hij actief is, hebben profijt van zijn inzet. Voor FFF Grou beheert hij onder andere het demontabele podium. Toen de Akkrumers ook zoiets nodig hadden, schaften ze op zijn advies eenzelfde podium aan, waardoor de oppervlakte om te spelen werd verdubbeld. Met de verhuur van beide podia halen de beide verenigingen ook nog een extra zakcent binnen.

Als voorzitter van de organiserende werkgroep toonde Poortman zich vorig jaar uiterst enthousiast over het eendaagse FlowerPowerfestival in Akkrum. Voor het Akkrumer Dreamteater bouwde hij verschillende decors, zoals dat voor het Friestalige stuk Doazen. Dat decor paste precies in een aanhangwagen en ging mee op toernee langs onder andere de Fryske Krite-afdelingen in heel Nederland. Een tijd lang was Poortman ook voorzitter van de Akkrumer toneelclub. Aan het decor voor het openluchtspel Heksen in september 2023 in de tuin van Coopersburg bouwt hij ook mee.

,,Hij is een aanpakker, een doener, harde werker, handig en heeft voor de moeilijkste problemen de meest ingenieuze oplossingen. Dank zij zijn grote netwerk weet hij ook altijd goedkoop aan materialen en spullen te komen. Hij werkt hard en doet heel veel. Zijn vrouw Joke vertelt wel dat ze vakanties ver van tevoren moeten plannen, omdat hij anders bezet is.’’ Inmiddels is Poortman op zaterdagen ook nog in opleiding als molenaar.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

27 augustus 2022: Jouke Poortman (met Amerikaanse vlag) ontvangt tijdens het FlowerPowerFestival in Akkrum de Amerikaanse president John F. Kennedy en zijn vrouw Jackie Onassis.220827 Akkrum FlowerPowerFestival JoukePoortmanmetvlag 1000

Juni 2018: Jouke Poortman (rechts) als politiechef tijdens het New York-evenement Meet me at the Fountain in AkkrumDertien politieagenten waken in het tweede en derde weekend van juni over de veiligheid op Sixth Avenue en de Big Store. De Speciale Police Force krijgt speciale petten, die bij de Action voor nog geen euro zijn gekocht, daarna op maat genaaid en zwart geverfd. De agenten krijgen verder een zwarte uniformjas en een fluitje. De politiechef krijgt een speciaal uniform aangemeten. Wie van de dertien leden van het politieteam dat wordt, is afhankelijk van de buikomvang. Op de foto Ruurd van Doorn, die in het Teaterhûs zijn politiepet komt halen. ,,We maken denk ik zelf nog wel een mooi wapenstokkie, maar ik ga eerst even sporten bij Switch, want ik moet natuurlijk wel in conditie zijn.’’ Boeven worden opgesloten in een speciaal te bouwen gevangenis. Op de foto van links naar rechts Wieger van der Heide was afwezig. Van li-re: Klaas van der Wey, Siemon Faber, Andries Overwijk, Wim Hiemstra, Tseard Snoek, Wiebren Jongbloed, Ruud van Doorn, Jitze Mink en politiechef Jouke Poortman.

Nog geen reacties.

(advertentie)