Akkrum.net

''Ook zijn er bijbelse planten en bomen geplant, waaronder een tamarisk, een vijg en een acacia''

De Lantearne Tún is vanaf zaterdag officieel open voor alle inwoners van Akkrum-Nes en wijde omgeving. De nieuw aangelegde lusthof ligt in het centrum van het dorp, aan het water van de Trigreppel en herbergt meer dan honderd vaste planten, fruitbomen en heesters. De tuin is vrij toegankelijk via de Boerestege vlakbij de Terptsjerke. Oude, opgeknapte kerkbanken bieden een zitplek met uitzicht op de tuin en een van de oudste stukjes van Akkrum.

Aan de namen van de planten en struiken valt af te lezen dat de oorsprong van de tuin in de kerkelijke gemeenschap ligt. Op beschilderde stenen en bordjes staan ze geschreven: Christus’ Oog valt het meest op, maar ook over lavendel en rozemarijn kan een bijbels verhaal worden verteld. Vier grote posters in de nieuw gebouwde kapschuur verduidelijken de link van het geloof met de verschillende planten, struiken en kruiden in de tuin.

Veel vrijwilligers werkten in het afgelopen jaar aan de tuin. Op de nieuw gebouwde boenstap aan de Trigreppel staat de gietijzeren pomp, waarmee water voor planten kan worden opgepompt. Terwijl hij de onderdelen ervan bij elkaar zoekt, vertelt voorzitter Gosse Wielinga van de Protestantse Gemeente Akkrum dat de leden twee jaar geleden met de plannenmakerij zijn begonnen. Het idee kwam uit de kerkelijke gemeente zelf. Plannen kwamen er van de buren Paula en Kees Middendorp, van zijn vrouw Gepke Wielinga, Rein Huitema en Nynke Bergsma. De laatste drie maakten een voorstel, dat uiteindelijk werd uitgewerkt.

Voorwaarde voor de aanleg van de tuin was de toegankelijkheid voor dorpsbewoners, toeristen en andere belangstellenden. Bij verschillende buren liggen sleutels, die het toegangshek van ‘s ochtends 10.00 uur tot zonsondergang open doen. ,,We willen graag dat iedereen kan genieten van de bomen, de planten, de rust en de ruimte’’, aldus Gepke Wielinga. Bezoekers mogen fruit, bessen of de meer dan dertig soorten kruiden plukken. De bloemen zijn bedoeld voor gebruik in boeketten voor de kerk.

In de loop van het afgelopen jaar is de tuin sfeervol aangekleed. Een kapschuur met zitbanken staat aan de rand van de tuin, een zonnewijzer en oude kloostermoppen kregen een plekje in de kruidentuin, er zijn insectenhotels en vogelhuisjes. De jeugdclubs hebben plantenrekken getimmerd en de stenen met namen beschilderd. Een klassieke lantaarn van meer dan twee meter hoog in het midden doet de naam van de tuin eer aan.

De Lantaerne Tún wordt zaterdag 21 mei 2022 geopend; iedereen welkom vanaf 10.30 uur, waarna om 11.00 uur de officiele opening. De openingshandeling wordt verricht door wethouder Hedwich Rinkes van de gemeente Heerenveen. 

 

 

 Zo’n 300 biologische bloembollen zijn de grond in gegaan; krokussen, allium (trommelstokjes), camassia (indianenbloem), boshyacint, blauwe druifjes en tulpen.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan


Snoepen van de bessen
“Een tuin met graspaden die langs borders vol wilde bloemen als klaprozen en korenbloemen en vaste planten als mariadistel, akelei, duizendblad en moederkruid slingert. Langs borders met bijbelse bloemen als de papaver en goudsbloem. Langs een kruidentuin vol munt, peterselie, rozemarijn, tijm, salie en oregano. Langs de appelbomen, jasmijn en de te planten vijgenbomen en acacia’s. Een graspad wat uitkomt op het “stap” waar je water uit de Trigreppel naar boven kunt pompen. Een border vol bessenstruiken waar je ’s zomers van mag snoepen. Een tuin met ruimte voor bijen, vlinders en vogels. En graspaden die in het voorjaar bedekt zijn met krokussen en sneeuwklokjes.”


Op de boenstap monteert Gosse Wielinga de waterpomp22043051 Akkrum Lantearnetun waterpomp 1000

De zonnewijzer op gemetselde kloostermoppen, die tijdens de aanleg in de tuin werden gevonden.

22043051 Akkrum Lantearnetun zonnewijzer

De kapschuur in de Lantearne Tún met links de uitleg over bijbelse struiken en plantenDe kapschuur in de Lantearne Tún in Akkrum

 22043051 Akkrum Lantearnetun naambord bijbelse planten 100022043051 Akkrum Lantearnetun naambord Christus Oog 100022043051 Akkrum Lantearnetun naambord op kei anjer22043051 Akkrum Lantearnetun naambord planten22043051 Akkrum Lantearnetun speeltuin 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)