Akkrum.net

Rosa van Tricht (l) en André Tanis hangen de TreeTags om de stam van de kastanjeboom

Passanten kunnen voortaan precies zien welke rol twee monumentale kastanjebomen in Akkrum voor het milieu hebben. Op de dikke stammen hangen sinds dit weekend zogeheten Tree Tags, waarop allerlei informatie over de betreffende boom staat. Niet alleen hoogte, stamomtrek en het soort boom worden vermeld, maar ook bladeroppervlak, de hoeveelheid geleverde zuurstof, de afgevangen hoeveelheden CO2 en vervuilde lucht, alsmede de hoeveelheid vastgehouden water.

De informatiebordjes werden opgehangen door Rosa van Tricht en André Tanis, die samen met een groep gelijkgestemden lange strijd voor het behoud van de twee paardenkastanjes leverden. De gemeentelijke plannen om alle beeldbepalende kastanjebomen in het centrum te kappen hebben ze voor een deel gekeerd. Twee van de vier laatste bomen zijn het meest vitaal en kunnen vrijwel zeker blijven staan.

De initiatiefgroep tegen de kap van de monumentale paardenkastanjes op de Tsjerkebleek toonde zich erg blij met het aangepaste voorstel, dat nog in de gemeenteraad moet worden behandeld. Hun inzet heeft er toe geleid dat de raadsleden van plan zijn om het bomenbeleid serieus op te pakken. In een van de de eerstvolgende commissievergaderingen zullen de raadsfracties over het gemeentelijk kapbeleid en de omgang met monumentale bomen in de gemeente Heerenveen praten.

De Tree Tags zijn een initiatief van Treeconomics en Pius Floris Boomverzorging. ,,Met de actie #TreeTag willen we bij een breed publiek aandacht vragen voor de meerwaarde van bomen’’, aldus Rosa van Tricht. De viering van het heugelijke feit op de Tsjerkebleek werd omlijst met de aanwezigheid van de metershoge grutto op een platte wagen met Fries paard van natuurliefhebber Sjoerd Miedema uit Haskerdijken.

Foto's Noordoost.nl/Alex J. de Haan
Video: Hank Denters
 

22031151 Akkrum kastanjebomen TreeTags

De grutto van Sjoerd Miedema is op weg naar de kastanjebomen op de Tsjerkebleek, terwijl aan de Feansterdyk een grote boom wordt gekapt

 

 

Nog geen reacties.

(advertentie)