Akkrum.net

De jubilerende bibliotheek aan de Boarnswâl wil de huiskamer van Akkrum worden. De 1288 leden en ook niet-leden kunnen vrij inlopen en aan de meest uiteenlopende activiteiten meedoen. Insteek is om mensen te informeren. Centraal staan persoonlijke ontwikkeling en het elkaar ontmoeten.

Het vijftigjarig bestaan is eind juni 2022 gevierd met activiteiten op de drie middagen, die de bibliotheek in Akkrum altijd geopend is: dinsdag, woensdag en vrijdag. Ook elke vrijdagavond kunnen mensen er terecht. De openingstijden zouden ruimer kunnen, maar het geld ervoor ontbreekt. De bieb is grotendeels afhankelijk van subsidie van de gemeente. ,,Met stijgende energiekosten en inflatie is dat een hele opgave. Voor de toekomst kijken we daarom ook creatief naar verdere vormen van samenwerking, bijvoorbeeld met de beide scholen in Akkrum’’, aldus Jetty van Delden van Bibliotheek Akkrum.

De grootste groep bezoekers van de jubilerende bibliotheek zijn de jeugd tot twaalf jaar én de 65-plussers. Daarna komen vijftigplussers het meest langs. Het grootste deel van hen is lid van de bibliotheek en leent boeken. Ouders komen ook met hun kinderen om boeken uit te zoeken.

“Spannende boeken”
Vanuit het pand aan de Boarnswâl hebben leden en ook niet-leden toegang tot de verzameling van 35 miljoen boeken, e-books, speelfilms en muziek. Leden kunnen die boeken gratis reserveren. Jetty van Delden vertelt dat de collectie in Akkrum zelf ,,uiteraard kleiner is dan die van de grotere vestingen. We zijn wel heel actueel. Wekelijks komen er nieuwe boeken bij. Alle titels worden centraal aangeschaft en we kijken naar wat veel wordt uitgeleend. Daardoor hebben we hier naar verhouding veel spannende boeken.’’

Kleinere vestigingen werken met wisselcollecties. Sinds kort staat er in Akkrum een wisselcollectie volwassen dvd's, Engelse romans, grootletterboeken en non-fictie, die om de drie maanden wordt gewisseld.

Computercursus
De bibliotheek in Akkrum organiseert steeds meer activiteiten, vooral om te zorgen dat mensen meer gaan lezen en leren. Vrijwilligers van het DigiTaalhuis helpen met leren spreken, schrijven of lezen van de Nederlandse taal. De Klik&Tik-cursus bijvoorbeeld is een gratis computercursus voor mensen die niet veel ervaring met computers hebben.

Printen
Mensen met vragen over zaken die met de overheid te maken hebben, kunnen ook bij de bibliotheek terecht. Jetty van Delden vertelt dat de afgelopen tijd zij en haar vrijwilligers veel QR-codes en vaccinatiebewijzen voor bezoekers heeft uitgeprint of aangevraagd. Mensen kunnen ook zelf printen, zelfs via de website biebprinten.nl.

Van Delden: ,,We helpen met digitale onderwerpen, zoals het digitale alternatief voor een identiteitsbewijs, de DigiD. Ook is er op dinsdagmiddag een inloopspreekuur voor sociaal-juridisch dienstverlening. Voor kinderen hebben we middagen gehad, waarin we van alles uitleggen over bijvoorbeeld een 3d-printer of het programmeren van een eigen spelletje. Kort geleden konden ze nog kennismaken met de VR-bril, waarmee je zo in een andere, digitale wereld kunt stappen.’’

Biebpas met uitjes-korting
Bibliotheken Mar & Fean heeft de boeteregeling kort gelden afgeschaft. Leden kunnen met de bibliotheekpas in alle bibliotheken in Nederland lenen. ,,Op vertoon ervan ontvang je bij tal van uitjes in Friesland korting.’'

220731 JettyvanDeldenBibliotheekAkkrumJetty van Delden van Bibliotheek Akkrum Foto: Bibliotheek Akkrum

 

Roerige tijden voor jubilerende bieb Akkrum
Het onderkomen van de bibliotheek aan de Boarnswâl in Akkrum werd op woensdag 21 juni 1972 feestelijk geopend door burgemeester Jacobus Anker van Utingeradeel. De vestiging kende goede, maar ook minder goede tijden. In 1991 wilde de gemeente Boarnsterhim, waaronder Akkrum destijds viel, flink bezuinigen. Fel verweer vanuit het dorp voorkwam dat de plannen realiteit werden.

Sinds 2014 maakt Bibliotheek Akkrum onderdeel uit van Bibliotheken Mar en Fean, die twaalf vestigingen in de gemeenten De Fryske Marren, Heerenveen en Súdwest-Fryslân heeft. Van 1921 tot 1952 was de bibliotheek aan de Buorren in het winkelpand van Douwe Bosker gevestigd. Daarna konden de leden terecht in een veel ruimer pand aan het Heechein. In het topjaar 1944 telde de bieb 19.314 bezoekers. In de jaren daarna zakte het aantal en in 1970 alweer op 17.000 bezoekers.

Politiepost
De opening van de politiepost in 1998 in de bibliotheek was bijzonder. Zes jaar daarvoor was het politiebureau aan het Heechein gesloten. Ondanks de wil van de gemeente Boarnsterhim om in de dorpen politieposten te bemannen, sloot het kleine bureau in de bibliotheek van Akkrum in 2007 met de pensionering van politieman Douwe Veenstra.

Meer over de geschiedenis Bibliotheek Akkrum op deze link.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

November 2005: De politiepost is in de bibliotheek van Akkrum beperkt open, net als de bieb zelf.Borden geven aan dat zowel de politie als de bibliotheek in hetzelfde gebouw zijn gevestigd.

 

September 2021: Een 3d-printer in de bibliotheek van Akkrum tijdens het eerste Cultuurfestival in de gemeente Heerenveen.Cor en Mien van der Meer kijken welke figuren de 3d-printer in de bibliotheek van Akkrum tijdens het eerste Cultuurfestival in de gemeente Heerenveen kan maken.

Nog geen reacties.

(advertentie)