Akkrum.net

Tim de Vries (links) krijgt hulp van collega-zzp'er Piet Blom.

Een iets meer dan vier meter brede woning uit 1853 aan de Bûterwâl in Akkrum wordt tot in de puntjes gerenoveerd. Het huisje verkeerde in uiterst gammele staat. De muren staan uit het lood, de vloer is compleet vervangen, het puntdak hield het nog net.De nieuwe bewoner Tim de Vries knapt de woning samen met collega-zzp'ers op. Zijn vrouw werd verliefd op het pand. Het stel hoopt er eind juli of begin augustus 2023 te komen wonen.

Van alles mankeerde aan het pand. ,,Der moat in hiele protte oan gebeure’’, aldus De Vries. Als eerste pakte hij de scheef staande, enkelsteens buitenmuren aan. Aan de buitenkant lijkt alles nog even schots en scheef, maar in de woning zelf is er niks van te zien. Het hele huis door heeft hij de muren van voorzetwanden en een dik pak isolatiemateriaal voorzien. Alle raampartijen zijn vervangen door dubbelglas. Delen van de kozijnen zijn er opnieuw ingezet.. Op zich een hele uitdaging, want geen enkel raam zat er recht in, waardoor het niet mogelijk was om een kant en klaar kozijn te plaatsen. ,,In hiele klus, mar soks heart der by.’’

Meerdere originele onderdelen van het pakhuis laat De Vries terugkomen. De esteriken in het nieuwe toilet verdwijnen straks onder een strakke vloer, maar die op de wand laat hij in een soort kijkgat in de voorzetwand terugkomen. De zolder met zijn puntdak is met een nieuwe dakkapel bewoonbaar geworden. Het dak is ook flink geïsoleerd.

Het voormalige pakhuis is in meerdere delen gebouwd. Rond 1910 is het voorste gedeelte geplaatst. De Vries kocht het pandje van architect Gerke Veenstra, die zelf een huis verderop woonde en er ook plannen mee had, maar om uiteenlopende niet de medewerking van de gemeente kreeg.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)