Akkrum.net

Het voorste deel van de ijsbaan is met linten en oranje pylonen afgezet, omdat de ijsvloer daar te dun is.

Het heeft vrijdagnacht te weinig gevroren om de de ijsbaan in Akkrum open te gooien. Vooral het deel bij de hoofdingang is met vijf centimeter nog te dun. Bestuurslid Sjirk de Vries van IJsclub Foarút zakte zaterdagochtend een eindje van de kant nog met een voet door het ijs. Een meting van de ijsdikte even verderop stelde ook teleur. Achterin lijkt de ijsdikte met acht centimeter voldoende.

IJsclubvoorzitter André Tanis en De Vries hopen dat de baan zondag open kan. Zaterdagavond lukt in elk geval niet. De lichte vorst van 2 tot 3 graden vrijdagnacht en de relatief hoge temperaturen op zaterdagmiddag helpen niet, zegt Tanis. Hij houdt de weerberichten scherp in de gaten. Voor zaterdagnacht voorspelt het KNMI in Akkrum zo’n 6 graden beneden nul. De ijsvloer kan dan nog aangroeien, wellicht voldoende om het achterste deel van de ijsbaan open te gooien. Een nieuwe meting zondagochtend zal moeten uitwijzen of dat het geval is.

Illegaal schaatsen
Jongeren uit het dorp hebben de ijsbaan eerder deze week al uitgeprobeerd. Tanis en De Vries hebben ze weggestuurd, omdat het risico te groot is. ,,Wy wolle net dat it iis skansearre wurdt, om’t se der trochsakje of wat dan ek, dat soe sûnde wêze. De jonges binne fierderop te riden gongen.’’

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)