Akkrum.net

Archieffoto: Monsters van het water in de rwzi in Akkrum

De huisartsen in Akkrum maken zich zorgen over de verspreiding van het coronavirus in het najaar. Mensen komen dan weer in huis of elders bij elkaar, terwijl tegelijkertijd ook het griepvirus om zich heen grijpt. Het RIVM verwacht in die periode een tijdelijke stijging van besmettingen als jongeren zich niet laten inenten.

Het advies van de Akkrumer huisartsen aan met name ouderen en kwetsbaren om de zowel de corona- als griepvaccinatie te laten zetten. De pneumococ- en griepprik kan waarschijnlijk eind oktober bij de huisartsen worden gehaald. GGD Fryslân is deze week gestart met het zetten van corinavaccinaties bij ouderen en kwetsbare mensen.

Virusdeeltjes in Akkrum-Nes
Het verloop van de besmettingen in Akkrum-Nes en omgeving wordt in de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Polsleatwei gevolgd. Daar worden wekelijks watermonsters genomen, waarin het aantal coronavirusdeeltjes wordt geteld. De aantallen komen dit jaar regelmatig boven het weekgemiddelde van heel Heerenveen uit, zo blijkt uit de cijfers. De pieken in februari en maart zijn waarschijnlijk het gevolg van mensen, die op wintersportvakantie het virus hebben opgelopen, waarna het virus om zich heen kan grijpen. Ook tijdens de zomervakantie raakten meer mensen besmet. Opvallend is ook dat in de periode na de Akkrumer Merke het aantal besmettingen steeg.
 
  • Metingen in rioolwaterzuiveringsinstallatie Akkrum (Klik op de link. Akkrum staat geselecteerd. Als je eerst een andere plaats en dan Akkrum weer selecteert, dan zie je een stippellijn met pieken ten opzichte van het weekgemiddelde in de gemeente Heerenveen)

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)