Akkrum.net

,,We gooien de A32 hier in Akkrum niet dicht, maar we willen wel een signaal afgeven’’, aldus huisarts Brent Bearda Bakker naar aanleiding van de landelijke actieweek, waarin aandacht voor een goede huisartsenzorg wordt gevraagd. Een delegatie van de huisartsenpraktijk in Akkrum gaat vrijdag naar de manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Inwoners van Akkrum en Nes kunnen die dag alleen voor spoedgevallen met de dienstdoende arts contact opnemen.

De hele actieweek al vragen de huisartsen in Akkrum aandacht voor de druk op de huisartsenzorg. ,,De zorgen zijn heel reëel en op het Friese platteland nog een keer groter’’, vertelt Bearda Bakker, die vrijdag de spoeddienst doet, ,,Het water stijgt sommige collega’s tot de lippen, ook in typische plattelandsprovincies als Groningen en Zeeland’’.

Duizend-dingen-doekje
De druk op de huisartsen groeit. ,,Zelf heb ik al 2,5 keer meer patiëntencontacten dan achttien jaar geleden toen ik hier begon. Je ziet een verschuiving als gevolg van lange wachttijden bij de ziekenhuizen, de jeugdzorg, GGZ en noem maar op. Als patiënten dan klachten hebben, komen ze bij de huisarts. We zijn als huisarts in de ogen van beleidsmakers het duizend-dingendoekje: het antwoord op ieder probleem in de zorg''.

De nachtdiensten zijn ook intensiever geworden. ,,Voorheen hadden we een enkele keer een telefoontje, maar nu gaan we vaak de hele nacht door. Dan lukt het niet om de volgende dag nog eens een volledige dienst te draaien. We willen graag meer tijd voor onze patiënten en minder drukte in de avond-, nacht- en weekenddiensten.’’

Vertrek huisarts Eppenga
Het vertrek van huisarts Henk Jan Eppenga per 1 oktober – na twintig jaar in Akkrum zoekt hij elders een nieuwe uitdaging – vergroot de problematiek. ,,We verwachten overigens wel dat we een opvolger vinden. Akkrum is een mooi dorp, ligt aan een snelweg, heeft een station en is vanuit de Randstad goed bereikbaar.’’

Bearda Bakker zegt blij te zijn met de onlangs gerealiseerde uitbreiding van het praktijkgebouw. Elders in het land levert huisvesting – ook al vanwege de gestegen bouwkosten – problemen op.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)