Akkrum.net

Hotel-restaurant Goerres in Akkrum vangt een half jaar lang zo'n 38 Oekraïners op. De eerste gezinnen met kinderen en vrouwen komen op donderdag 1 december 2022. De hele groep blijft tot 1 juni 2023. Het verzoek kwam van de gemeente Heerenveen, die voor Akkrum koos omdat particulieren daar al Oekraïners opvangen. Daardoor is hulp en ondersteuning voor de oorlogsvluchtelingen daar al aanwezig.

Het gaat om zo'n 28 volwassenen met ongeveer tien kinderen, voornamelijk gezinnen en vrouwen. Zij hebben op twaalf kamers de beschikking over in totaal 28 bedden. Voor de kinderen worden onder andere babybedjes bijgezet. Het restaurant kunnen ze als huiskamer gebruiken.

Eten en drinken komt uit de keuken van Goerres zelf. De vier vaste medewerkers en hulpkrachten kunnen daardoor het komende half jaar aan het werk blijven. ,,Dat jouwt ek in stik rêst en wissichheid foar ús’’, vertelt Margaretha Wierda, die samen met dochter Annyka van der Velde hotel-restaurant Goerres runt. Na de coronacrisis, die kwam nadat ze het hotel-restaurant nét hadden overgenomen, de stijgende energietarieven en de aankomende crisis geeft deze stap een stukje zekerheid, aldus Wierda.

Snel aan ‘t werk
De verwachting is dat de meeste Oekraïners snel werk vinden. Van de 180 vluchtelingen in Hotel Heerenveen is op dit moment 90 procent aan de slag. ,,Hjir sil it net oars gean’’, verwacht Margaretha Wierda, die even aan het idee moest wennen, maar inmiddels heel positief tegenover de opvang in haar hotel-restaurant staat. Ze heeft de directe buren woensdagavond ingelicht. De reacties op de komst van de Oekraïners zijn overwegend positief. ,,It wurdt simmers in stik rêstiger, ha’k tsjin de buorlju sein, want yn dy perioade ha wy mei toeristen aardich mear minsken oer de flier.’’

Naar school
De kinderen in de basisschoolleeftijd gaan met een busje naar de internationale school in Heerenveen, waar meer Oekraïners les krijgen. Leerlingen in het middelbaar onderwijs kunnen op het fietsje naar de openbare scholengemeenschap Sevenwolden in Grou.

Voor gasten van buitenaf gaat het hotel-restaurant zo lang dicht. Ze kunnen er het komende half jaar niet kunnen logeren, ontbijten, lunchen of dineren.

Foto's: Hotel-restaurant Goerres

Nog geen reacties.

(advertentie)