Akkrum.net

Het leggen van twee nieuwe glasvezelkabels tussen Wolvega en Wergea heeft op het traject ter hoogte van Akkrum de nodige problemen opgeleverd. Medewerkers van Direct Connect Telecom uit Gorredijk zijn twee dagen bezig geweest om een korte afstand te overbruggen. In de wijk Sinnebuorren stuitten ze op een deels kapotte mantelbuis, waardoor ze de nieuwe glasvezelkabel met de hand door de buis moesten trekken. Normaliter blazen ze de kabel met lucht in vlot tempo door de mantelbuis en een extra beschermende dunnere buis. Nu waren ze twee dagen bezig.

Waarschijnlijk heeft de blauwe mantelbuis tijdens de nieuwbouw van de wijk Sinnebuorren te lang in het zonlicht gelegen, vermoedt een medewerker van Direct Connect Telecom, die het werk voor Eurofiber Nederland uit Maarsen uitvoert. De blauwe mantelbuis met glasvezelkabels is ongeveer rond de eeuwwisseling door KPN Telecom aangelegd. Er liggen een stuk of acht in de grond. Ze zijn deels weer doorverkocht aan een andere partij.

De upgrade is nodig, omdat het Shell-station aan rijksweg 32 bij Idaerd meer over glasvezel wil doen. De capaciteit van de huidige kabels is te gering. De kabelbeheerder besloot vervolgens om niet een klein stukje vanaf het tankstation te renoveren, maar direct het hele traject tussen Wergea en Grou aan te pakken. De upgrade omvat de aanleg van twee kabels met elk 144 glasvezels. Elke klant heeft twee vezels nodig. In totaal vergt de aanleg van de 45 kilometer lange glasvezelkabel tussen Wergea naar Wolvega zo'n drie weken tijd.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)