Akkrum.net

Zo’n tweehonderd huurders en eigenaren van minder goed geïsoleerde huizen kunnen kosteloos meedoen aan een isolatieactie, die in Akkrum en Nes wordt opgestart. Het gaat om eenvoudige maatregelen, zoals het aanbrengen van tochtstrips, ledlampen, folie achter de cv-radiatoren, een watersparende douchekop, brievenbusborstel en kit in kieren. ,,De befaamde kierenjacht zorgt vaak al voor meer comfort.’’

Zowel de aanschaf van de materialen als het aanbrengen ervan zijn voor de deelnemers gratis. Het project in beide dorpen start in maart. Het gaat om een initiatief van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en energiecoöperatie Duurzaam Akkrum-Nes, die samen met woningcopratie Elkien aan de slag gaan. Het aanbrengen van de maatregelen gebeurt door zogeheten Oanpakkers, vrijwilligers van verenigingen of stichtingen in Akkrum en Nes, die daarvoor 50 euro voor hun clubs ontvangen. De initiatiefnemers nemen daarover nog contact met de verenigingen op.

Gasverbruik te hoog
Op basis van eerdere ervaringen blijkt dat ongeveer 50 van de in aanmerking komende 150 huurders van Elkien mee zullen doen en ongeveer 150 van de 250 koopwoningbezitters in Akkrum en Nes. De prioriteit ligt bij de wijken met woningen, die ouder zijn dan 25 jaar. Die wijken zijn eerst aan de beurt.
 

,,We weten dat veel woningen slecht of weinig geïsoleerd zijn. Het gasverbruik is in die gevallen hoger dan noodzakelijk. Dat is slecht voor het milieu en met de huidige energieprijzen ook slecht voor de beurs’’, vertellen Tom Yntema van de energiecoöperatie en Sjaak Commandeur van Plaatselijk Belang.

Hulp van verenigingen
De gemiddelde kosten voor het isolatiepakket bedragen 55 euro. Samen met de 50 euro per woning voor de Oanpakkers vergt het project een investering van zo’n 20.000 euro. De actie wordt volledig betaald door Energiecoöperatie Duurzaam Akkrum/Nes (DAN) , Plaatselijk Belang en woningbouwcoöperatie Elkien én uit garantstellingen of subsidies van de Energiebank Fryslân, de gemeente Heerenveen en de Rabobank.
 
Wijk voor wijk
De energiebesparingsactie wordt per wijk via folders bekend maken. Daarin staat ook hoe mensen zich voor de actie kunnen aanmelden. De start is naar verwachting in maart en wordt voor de winter afgerond.
 

Meer structurele maatregelen als spouwmuurisolatie, thermopane-glas of het isoleren van het dakbeschot vallen buiten het project.

Vragen?
Voor vragen en opmerkingen kunnen belangstellenden contact opnemen metTom Yntema van Duurzaak Akkrum-Nes en Sjaak Commandeur van Plaatselijk Belang via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

Energiebesparing van 15 tot 20 procent met:

  • Met tochtstrippen, radiatorfolie, brievenbusstrippen, waterbesparende douchekoppen, douchetimers en ledlampen
  • De verwarmingsketel op 60 graden zetten

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)