Akkrum.net


Scharnier tussen Friese Meren en Wouden


Eeuwenlang fungeerde Akkrum als onderdeurtje van Aldeboarn. De toenemende welvaart en de ontdekking van vrije tijd als bron van geluk bracht daar verandering in. Vanaf 1905 stak Akkrum het stroomopwaarts aan De Boarn gelegen middeleeuwse dorp naar de kroon. Door de ligging op een knooppunt van water- en landwegen groeide Akkrum in korte tijd uit tot een aantrekkelijke watersportplaats. Het dorp aan het voeteneind van de rivier is een goed geolied scharnierpunt tussen Friese Meren en Wouden. Een ideale uitvalsbasis.

Zo begint het verhaal bij een gloednieuwe fietsroute vanaf Akkrum naar Raerd en Wiuwert. De route maakt deel uit van de onlangs verschenen routegids Wandelen & Fietsen vanaf de Turfroute in Zuidoost-Friesland. Daarin slaan journaliste Janneke Donkerlo en wandelboekenschrijver Fokko Bosker in twintig pakkende verhalen bruggen tussen de vaart en het omliggende landschap. Zij nemen het water als vertrekpunt voor hun rondwandelingen en fietstochten door het rijk geschakeerde landschap. De Turfroute verbindt een grote verscheidenheid aan landschapselementen zoals de meren, heidevelden, bossen en beekdalen.

Bij de fietsroute die in Akkrum begint, past het verhaal van Folkert Kuipers die als gelukzoeker naar Amerika vertrok om daar miljonair te worden. De Amerikaanse droom ten voeten uit, maar hij vergat zijn herkomst niet en schonk Akkrum het monumentale Coopersburg. Zijn verhaal vormt een mooi element bij de tocht door de weidse omgeving.

Een andere fietsroute loopt over Nes en Aldeboarn en combineert het fietsen met een wandeling door natuurgebied De Deelen. Daarbij past een reportage over hoe het veenweidegebied dat grenst aan Akkrum nieuwe horizonten verkent om de bodemdaling het hoofd te bieden en bewoners een duurzame toekomst te bieden.

De Turfroute bestaat dit jaar vijftig jaar, dat was mede reden voor de Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland een boek met reisverhalen en routetips uit te brengen.

  • Voor 19,90 euro is Wandelen & Fietsen vanaf de Turfroute in Zuidoost-Friesland verkrijgbaar in elke boekhandel en online.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan - Illustraties: uit het boek

Klik op het kaartje voor een grotere versie.

240603 FokkoBosker14fiets enwandelrouteAldeboarnDeDeelen240603 FokkoBosker15 Akkrum Raerd Wiuwert

Nog geen reacties.

(advertentie)