Akkrum.net

De eerste deelauto van Akkrum – een elektrische Fiat 500 – gaat volgende maand de weg op. Zes belangstellenden hebben zich aangemeld voor een abonnement. Astronaut André Kuipers geeft zaterdagmiddag na afloop van zijn tweede lezing op Reuzedei het officële startschot voor het deelautoproject. Op de stand van initiatiefnemer Duurzaam Akkrum-Nes staan komende zaterdag twee gloednieuwe Fiatjes 500 te pronken.

Tijdens Reuzedei wil de stichting Duurzaam Akkrum-Nes zoveel mogelijk nieuwe deelnemers werven. Belangstellenden krijgen die dag meer informatie, rekenvoorbeelden en kunnen ook de app voor deelauto’s in Friesland bekijken. Zodra zich twaalf abonnees hebben aangemeld, wordt een tweede auto aangeschaft. Een deelauto kan uit met tien voordeelabonnementen per auto.

,,Ons doel is om zo snel mogelijk twee deelauto's met twintig voordeelabonnementen te hebben’’, aldus voorzitter Tom Yntema. Voor de verliesgevende aanloopfase heeft de stichting een budget beschikbaar. Om de kosten te drukken is er een samenwerking met IJlst, Balk, Aldeboarn en de wijk De Greiden in Heerenveen. Deelnemende gebruikers betalen dezelfde tarieven. De samenwerking is vooral ook bedoeld om ervaringen delen.

,,Een deelauto is uitermate geschikt voor dorpsbewoners die weinig kilometers maken, die de auto niet structureel hoeven te gebruiken en voor tweede-autogebruikers. Een auto delen met meerdere mensen vraagt wel om een andere manier van denken, zoals iets meer een rit vooruit plannen. Je moet ook niet de prijs-per-kilometer vergelijken, maar het totale kostenplaatje van je huidige (tweede) auto in de vergelijking mee te nemen.’’

Laadpalen
Het opladen van de elektrische deelauto’s gebeurt eerst aan de beschikbare laadpalen in Akkrum en Nes. In tweede instantie wordt naar geschikte locaties voor eigen laadpalen op vaste standplaatsen gezocht. De gemeente Heerenveen biedt daarin een ondersteunende rol en wil in een jaar tijd twintig deelauto’s in alle dorpen rond hebben rijden.
 

Duurzaam Akkrum-Nes ziet mogelijkheden om met ondernemers, verenigingen en organisaties samen te werken. De coöperatie neemt bijvoorbeeld zelf een voordeelabonnement. Als de bestuursleden naar een afspraak gaan, rijden ze met de deelauto daar naar toe. Ook een club of vereniging kan een abonnement nemen en met de deelauto's naar de uitwedstrijden gaan. Toeristen kunnen ook van de Fiats 500 gebruik maken.

Foto: Fiat/bewerking Noordoost.nl

Nog geen reacties.

(advertentie)