Akkrum.net

Met een daverende uitvoering van het lied One Day nam het publiek samen met een meer dan zeventig koppen tellend gelegenheidskoor afscheid van de allereerste Bloeiweek in Akkrum-Nes. Een week lang met elke dag een grote verscheidenheid aan activiteiten bracht de inwoners van beide dorpen op de been.

Een kleine honderd van hen kwam naar de tent bij de spoorbrug, waar als zingend een eind aan Akkrum-Nes Bloeit werd gebreid. Dirigent Hans Bergman maakte van de gelegenheidszangers in drie dagen een hecht koor, dat de hits Multicolor van de Nederlandse band Son Mieux en One day van het muziekinitiatief Koolulam ten gehore bracht. De basis van het grote koor werd gevormd door leden van de Akkrumer koren.

De organiserende kerngroep Akkrum-Nes Bloeit blikt enthousiast terug op de propvolle week. Het initiatief kwam van de Akkrumer Bouwe de Boer en zijn Freonen fan Fossylfrij Fryslân, die in opdracht van cultuurclub Arcadia Leeuwarden-Fryslân voor het tweede achtereenvolgende jaar Bloeiweken op touw zet. De Freonen organiseerden alle activieiten voor het dorp. In tegenstelling tot de editie in Wergea in 2023 werd de Bloeiweek in Akkrum-Nes volledig door de dorpelingen georganiseerd, vertelt De Boer. ,,Hjir diene de minsken it allegearre sels.’’

In het kernteam draaiden onder andere Plaatselijk Belang, ondernemersvereniging VOAN, Akwaseum en Duurzaam Akkrum-Nes mee. In beide dorpen kwamen tientallen vrijwilligers van allerlei clubs, verenigingen en stichtingen in touw, ieder met eigen activiteiten. Bedrijven en winkels deden mee, hun klanten kregen een fuchsia mee naar huis. ,,It wie prachtich om te sjen hoe aktyf elkenien wie’’, aldus De Boer. Zijn club Freonen fan Fossylfrij Fryslân organiseerde zelf geen enkele activiteit, maar regelde wel vergunning, financiën, een website en tal van andere zaken.

De vraag of in Akkrum-Nes volgend jaar weer een Bloeiweek wordt georganiseerd, werd met applaus en gejuich ontvangen. In de staart van Akkrum-Nes Bloeit komt nog geld vrij voor fruitbomen in het dorp, de vergroening van het schoolplein en een watertappunt, die door kunstenaar Alex Kooistra uit het Noordduitse Wirdum wordt beschilderd.

Foto's en video: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

240518 Akkrum Bloeiweek slot koor 2 1000

240518 Akkrum Bloeiweek slot afscheid 1 1000240518 Akkrum Bloeiweek slot afscheid 2 1000

Deelnemers van de Dikke Banden Race leveren de door hen verdiende munten in voor de drie projecten, waarvoor gespaard kon worden.240518 Akkrum Bloeiweek slot DikkeBanders 1 1000240518 Akkrum Bloeiweek slot tafeltje 1000

240518 Akkrum Bloeiweek slot afscheid 3 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)