Akkrum.net

Alle 22 bewoners van Coopersburg in Akkrum zijn zaterdagavond geëvacueerd vanwege een gaslucht in een van de woningen. Rond kwart over acht kwam de melding binnen bij de hulpdiensten, die met groot materieel uitrukten. De bewoners werden aan de overkant van de straat opgevangen. De hulpdiensten konden het lek eerst niet vinden. In een aantal van de 22 woningen was een duidelijke gaslucht te ruiken. Liander heeft één woning van het gasnet afgesloten. Na het ventileren konden de bewoners iets na elven weer naar huis.

De opvang van de bewoners in ‘t Honk van de familie Haitsma was goed geregeld, vertelt burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen, die zich in zeven haasten naar Akkrum spoedde toen hij het bericht kreeg. Hij zei toch wel geschrokken te zijn van het bericht over het gaslek in het monumentale wooncomplex in Akkrum. ,,Je kunt je niet voorstellen wat er gebeurt als de boel toch zou ontploffen. Ik ben heel blij dat de bewoners de gaslucht hebben geroken’’, liet hij rond half elf desgevraagd weten.

Bewoners reageerden rustig en zelfs een beetje lakoniek, aldus Van der Zwan, die met de meesten van hen een praatje maakte. De familie Haitsma stelde niet alleen de ruimte beschikbaar, maar ook koffie, thee, fris of zelfs een beerenburgje. Een van de bewoners had ondanks alle haast rond de ontruiming zijn vogel met kooi en al meegenomen. Een medewerker van de gemeente begeleidde de opvang.

Rond half tien mochten de eerste bewoners van de woningen in de linkervleugel weer naar huis. Het lek zat in de huizen aan de andere kant van de regentenkamer, in een woning bijna helemaal op het eind.

De oorzaak van de gaslekkage is nog niet bekend. Politie en Liander doen daar verder onderzoek naar.

Foto's: Amarins Zandstra

220430 Akkrum Coopersburg gaslucht opvang 1000

220430 Akkrum Coopersburg gaslucht doorkijkje 1000

220430 Akkrum Coopersburg gaslucht 1000

 

Nog geen reacties.

(advertentie)