Akkrum.net

De provincie Fryslân, de gemeente Heerenveen en andere betrokken gemeenten, samen met Wetterskip Fryslân, hebben fel gereageerd op de verleende gaswinningvergunning voor het gebied Akkrum. De provincie dient namens deze partijen bezwaar in tegen het besluit van de minister van Klimaat en Groene Groei om Vermilion Energy Netherlands toestemming te geven voor gaswinning.

Ook tegenstanders uit de regio, waaronder bewoners en belangenorganisaties, spreken zich uit tegen de plannen. Zij maken zich zorgen over de veiligheid, bodemdaling en de aantasting van het kwetsbare veenweidegebied. De gemeente Leeuwarden dient separaat bezwaar in. Alle betrokken Friese overheden zijn unaniem: het gebied is ongeschikt voor gaswinning.

Het aangewezen wingebied loopt globaal van Sneek tot in de gemeente Opsterland en ligt onder meerdere gemeenten. In een eerder stadium hadden de Friese overheden al een negatief advies afgegeven, dat volgens hen onvoldoende is meegewogen door de minister. Het Akkrumgebied ligt midden in het kwetsbare veenweidegebied, wat het volgens de indieners per definitie ongeschikt maakt voor gaswinning.

Verzoek aan minister om besluit te heroverwegen
Alle Friese overheden zijn vertegenwoordigd in de Friese Mijnbouwtafel en verzetten zich unaniem tegen gaswinning onder land. Zij benutten alle juridische middelen — zoals zienswijzen, bezwaar en eventueel beroep — om het besluit terug te draaien. In dit geval verzoeken zij de minister dringend om het besluit opnieuw te beoordelen en te heroverwegen.

Zorgen over schade, leefbaarheid en toekomst
Gedeputeerde Friso Douwstra stelt: “De minister stemt in met steeds meer gaswinningen in onze provincie. Maar de problemen stapelen zich op. Zeker in veenweidegebied waar de bodem al daalt, leidt dit tot grond- en drinkwaterproblemen en beperkingen voor landbouw, wonen en economie. Tot nu toe zijn er vooral lasten en geen lusten. Namens heel Fryslân roep ik de minister op te stoppen met deze koers.”

Dagelijks bestuurslid van Wetterskip Fryslân, Remco van Maurik, onderstreept het belang van het gebied: “Dit gaswingebied ligt in het lage midden van Fryslân, cruciaal om verzilting en verdroging te vertragen. Gaswinning betekent bodemdaling en dus verlies van speelruimte in waterbeheer. Daarmee brengen we de toekomst van het gebied in gevaar.”

Grondige argumenten voor bezwaar
De overheden voeren meerdere stevige argumenten aan om het besluit aan te vechten:

  • Het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen is verouderd
  • Het gebied is ongeschikt voor gaswinning, onder meer vanwege het veenweidekarakter en drinkwaterbelang
  • De vergunningsduur tot 2045 is te lang gezien de risico’s
  • Het wingebied is onnodig groot: Vermilion wil winnen uit slechts een fractie (het Oosterboorn gasveld), ook daar is winning echter ongewenst

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)