Akkrum.net

De filmzaal op de verdieping van Eetcafé Kromme Knilles is er klaar voor. Het logo voor Filmhuis Akkrum is een ontwerp van Eeltsje Folkertsma.

De eerste film, die in het nieuwe jaar in Filmhuis Akkrum wordt gedraaid, is bekend. De titel mag niet via het wereldwijde web of andere media worden gecommuniceerd, maar liefhebbers krijgen alle informatie in een nieuwsbrief, waarvoor ze zich kunnen inschrijven. De eerste dertien abonnees kregen de filmtitel en achtergrondinformatie vlak voor het kerstweekend in de bus. Ze worden zondag 22 januari 2023 in de bovenzaal van eetcafé Kromme Knilles verwacht.


Filmavonden voor jongeren
,,Als blijkt dat er behoefte bestaat aan een filmhuis in Akkrum, willen we vervolgens in overleg met jongeren uit Akkrum en bekijken of we ook jeugd- of jongeren films kunnen vertonen. Over de frequentie en plaats waar de films gedraaid worden zal nader overleg moeten komen. Zijn er volwassenen en jongeren die mee willen helpen, ideeën hebben over films of aanvullende opmerkingen heeft, dan mogen ze ons wel mailen.’’


Zes filmavonden of -middagen staan voor volgend jaar op stapel. Drie films voor de zomervakantie worden in elk geval gedraaid. ,,Daarna evalueren we de eerste serie om te beoordelen of er voldoende behoefte is aan een filmhuis in Akkrum. Als dat zo is, dan willen we In het tweede half jaar nog eens drie films vertonen’’, vertellen Mardjantie Kneefel, Joëlle van Dijl, Carla Stellingwerf en Hillie Smink van Filmhuis Akkrum.
 

Filmhuis Akkrum is door de vier vrouwen in de afgelopen maanden op poten gezet. Ze pakten het idee in het voorjaar 2022 op naar aanleiding van een verzoek van Doarpskeamer Akkrum. Reden was dat de grote Friese steden en dorpen bioscopen met commerciële films hebben en ook nog filmhuizen. In de kleinere dorpen komen steeds meer filmhuizen, waar minder bekende films worden vertoond.

De voorbereiding in Akkrum was deugdelijk. De vier vrouwen legden contact met filmhuizen in onder andere Bakkeveen. Kollum en Burgum. Ze gingen langs en ,,we haalden daar veel informatie op. Ook hebben we gekeken naar verschillende filminitiatieven in Akkrum zelf.’’ Theaterbosk Akkrum vertoonde afgelopen zomer bijvoorbeeld twee typische Filmhuis-films. Akkrum-Nes Centraal organiseerde de drukbezochte filmavond in eetcafé Kromme Knilles met de Friese film Stjer.

,,We zijn met al deze informatie aan de slag gegaan. We moesten een locatie vinden en datums vastleggen. We zijn inmiddels druk bezig met het uitzoeken van de andere films.’’ De aankondiging van films in Akkrum wordt via lokale media en de eigen Facebook-pagina bekend gemaakt en kan via de collectieve nieuwsbrief worden opgevraagd.

Aanmelden voor nieuwsbrief via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • De filmavonden zijn in januari, maart en april 2023
  • De eerste voorstelling is op zondagmiddag 22 januari 2022 om 14.00 uur
  • Locatie: bovenzaal van café De Kromme Knilles.
  • Kosten: €7,50 inclusief één kopje koffie of thee (alleen contante betaling)
  • Verplicht reserveren via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (dit i.v.m. het aantal zitplaatsen)

Illustratie/foto: Filmhuis Akkrum

FIlmhuisAkkrum logo

 

2 reacties:

(advertentie)