Akkrum.net

De bezoekerscijfers van Akkrum.net zijn in korte tijd explosief gestegen. Het aantal keren dat een bericht werd gelezen, ging in een half jaar bijna drie keer over de kop. Als de groei aanhoudt, dan tikt het aantal berichtweergaven iets over de 800.000 per jaar aan. De ombouw van Akkrum.net naar nieuwssite is de oorzaak van de toename.

De bezoekerscijfers van Akkrum.net, Facebook en Google Analytics laten dezelfde tendens zien: een stijgende lijn. De teller op de advertenties in de rechterkolom op Akkrum.net doet dat ook. De banner van Van der Veer Installatie stond een poosje op een vaste plaats én onder elk bericht en kwam daarmee in korte tijd meerdere honderdduizenden keren op de beeldschermen en mobieltjes van de bezoekers van Akkrum.net voorbij. Het betrof een test. De advertentie staat nu – op verzoek – weer op een minder opvallende plek.

Het aantal mannelijke en vrouwelijke bezoekers ligt nagenoeg gelijk. Via de berichten op Facebook komen 63 procent vrouwen en 37 procent mannen naar de website; de zoekmachine van Google telt nagenoeg evenveel mannen als vrouwen. Het aantal 18- tot 24-jarigen en 65-plussers steeg in het eerste kwartaal ook. Het gros van de bezoekers komt uit Akkrum en Nes, maar ook in Italië, België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Gambia en Mexico zitten lezers.

De lengte van de verhalen brengt met zich mee dat bezoekers langer dan gemiddeld een bericht op het scherm hebben: 1.15 minuut. Afhankelijk van het bericht gaat die tijdsspanne ook wel naar de 2,5 minuten. Voor de redactie is het een uitdaging om de berichten zodanig te schrijven dat bezoekers zo lang mogelijk blijven doorlezen.

Bijzonder vindt de redactie dat een bericht over uitrijden van mest in het eerste kwartaal verreweg de meeste lezers trok. Het Curaçaose stel dat eetcafé Kromme Knilles overneemt en het bericht over het afscheid maken de top drie compleet. Lezers waren ook heel benieuwd naar de toekomstplannen voor Akkrum, ze stonden stil bij het afscheid van krantenbezorger Dirk Westerhoff en het afscheid van Daan Breeuwsma van de schaatssport. Het aantal abonnees op de wekelijkse nieuwsbrief op vrijdagmiddag, waarin alle nieuws van de afgelopen week staat, groeit als kool.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)