Akkrum.net

Tsjebbe Andringa uit Akkrum (rechtsvoor) met de andere twintig sporters, die hun Elfstedenbrevet van CdK Arno Brok (midden vooraan) ontvingen. (Foto: Wim Duursma)

Tsjebbe Andringa uit Akkrum heeft dinsdagmiddag in het provinciehuis te Leeuwarden het Elfstedenbrevet gekregen. De oorkonde krijgt hij omdat hij de tocht langs de elf Friese steden op de schaats, de fiets en wandelend heeft volbracht. De inmiddels 72-jarige Andringa schaatste de Elfstedentocht in 1985 en 1986, hij reed het parcours op de fiets in totaal zes keer en volbracht de tocht wandelend in 2019.

Het volbrengen van de tochten ging niet altijd van een leien dakje. Zijn derde elfstedentocht op de schaats – in 1997 – moest hij opgeven. In 2018 deed hij voor het eerst aan de wandeltocht mee, maar stopte onderweg vanwege lichamelijk ongemak, vertelt dorpsgenoot en collega-sporter André Tanis en zelf ook trotse bezitter van het Elfstedenbrevet. Hij is opgetogen over de prestatie van Andringa. ,,Wat een doorzettingsvermogen, met na drie jaar de beloning in de vorm van het Elfstedenbrevet als resultaat.’’

De uitreiking van in totaal 21 brevetten aan deelnemers uit het hele land vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst, die met onder andere het zingen van het Fries volkslied een officieel tintje kreeg. Zo'n zeventig belangstellenden zagen hoe Andringa het fraai uitgevoerde brevet kreeg overhandigd. Aanwezig waren onder ander de Friese Commissaris van de Koning Arno Brok, de voorzitters Eeuwe Geertsma van de Stichting Friese 11-Steden Wandeltochten, Stephan Rekker van de stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht Bolsward en ijsmeester Sytse Prins van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.

Foto onder: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Brevet Elfstedentocht

Nog geen reacties.

(advertentie)