Akkrum.net

De eerste van de in totaal zestig sleepboten en opduwers, die meedoen aan het evenement Sleepbootdagen Akkrum 2023, lagen donderdag al in de kom bij de spoorbrug. Ze maken zich op voor een zonnig weekend met duizenden bezoekers. Een nautische markt, een verzameling stationaire motoren en oude trekkers, alsmede een aantal woonwagens van reizigers.

De opzet van de tweede editie van Sleepbootdagen Akkrum is aanzienlijk groter dan die van 2022. Dit jaar komen 45 sleepboten naar de haven aan It Stalt, vorig jaar waren dat er dertig. Vanwege de groei wordt een zestig meter lange steiger van ponton aan de bestaande houten steiger gekoppeld. Ook het aantal opduwers is met de helft gegroeid, van tien naar vijftien,

Nieuw dit jaar is de "Opduwer van het Jaar Publieksprijs". Het publiek kan zaterdag zijn stem uitbrengen. Direct na de middag zullen de schippers hun krachten tijdens een trekproef meten. De motorsleepboot Feint verzorgt rondvaarten; toeschouwers kunnen gratis mee als ze een tochtje willen maken.

Bij het invallen van de duisternis wordt de feestverlichting op de boten en het haventerrein ontstoken. Het feeërieke schouwspel trok vorig jaar grote horden bezoekers. Na afloop is een feestavond met singer/songwriter Berend Riemersma uit Jirnsum en de Kromme Knilles Sjongers. Op zaterdagavond treedt de band Northmen in de feesttent op.

In de loop van zondag vertrekken de meeste sleepboten weer.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

230907 Akkrum Sleepbootdagen 2 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)