Akkrum.net

Janella Oost brengt haar stem uit. Haar identiteitsbewijs wordt door Egbert Rorije gecontroleerd. Daarachter zitten Aize Wijnstra, stembureauvoorzitter Sintineke Menger en Thom Zigterman.

Direct om half acht klopte de eerste stemmer maandagochtend al aan bij het stembureau in de hal van OBS Akkrum. Daarmee waren de verkiezingen voor de gemeenteraad in Akkrum en Nes los. ,,It rint noch gjin stoarm’’, vertelde Aize Wijnstra van het stembureau rond 11.00 uur maandagochtend. Op dat mooment waren in totaal achttien kiesgerechtigden langs geweest.  Kiezers hebben tot woensdagavond de tijd om hun stem uit te brengen. Op het stembureau aan De Stringen worden dertienhonderd kiesgerechtigden verwacht. Komende woensdag kan ook in zalencentrum De Lantearne in Akkrum worden gestemd.

In de hele gemeente zijn zes stembureaus niet alleen op woensdag maar ook op maandag en dinsdag open. Daarmee wil men drukte in verband met kans op coronabesmetting vermijden. Een drietal spatschermen houdt bezoekers en leden van het stembureau gescheiden. Ondanks de versoepelingen zijn ontsmettingsmiddel en doekjes voor het vegen van de handen volop aanwezig.

De opkomst in heel Heerenveen bedroeg vier jaar geleden 55,5 procent. In totaal telde de gemeente toen in totaal 39.763 kiesgerechtigden. Twaalf partijen doen dit jaar aan de gemeenteraadsverkiezingen mee. Drie van de zeventien kandidaten uit Akkrum staan op een verkiesbare plaats. Zittend raadslid en fractiesecretaris Bernhard Hoekstra uit Nes staat op de tweede plaats van de CDA-kandidatenlijst. GroenLinks-fractievoorzitter Gerrie Rozema uit Akkrum is opnieuw lijsttrekker. Albert Abma uit Nes staat voor het eerst op een verkiesbare tweede plek op de lijst van D66.

Onder het motto Heerenveen Kiest geeft de gemeente meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen. Daar is ook de stemwijzer te vinden, een hulp om een politieke partij naar keuze te vinden. Verder zijn er onder andere korte filmpjes, waarin kandidaten over lokale onderwerpen kort aan het woorden gelaten.

- Heerenveen Kiest

 – Meer informatie over de verkiezingen op Akkrum.net vindt u op deze link.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)