Akkrum.net

Esther Vinke en Chris Boessenkool doen zaterdag 9 november 2024 mee aan de Duurzame Huizen-route. Ze hebben hun woning aan de Lang Miente 4 verbouwd tot een energiezuinig en duurzaam onderkomen. ,,We willen laten zien welke maatregelen we hebben getroffen om zo weinig mogelijk energie te gebruiken.’’

,,Twee jaar geleden hebben we aan de Duurzame-huizenroute meegedaan. Dat was erg leuk in inspirerend om te doen. We hebben toen ongeveer twaalf mensen mogen ontvangen en dat leverde erg leuke gesprekken aan tafel op. Dank zij de maatregelen heeft de vrijstaande woning uit 1951 sinds 2020 energielabel B, in 2025 zal de woning opnieuw gekeurd worden en naar verwachting het label A+ krijgen.

,,Esther en ik hebben het huis tien jaar geleden gekocht van de familie Kamminga. Zij hadden in hun tijd al goed voor de woning gezorgd en de nodige verbeteringen doorgevoerd. Wij hebben in 2012 het stokje overgenomen’’, vertelt Chris Boessenkool.

Eerst sparen

,,De eerste jaren hebben we het huis naar onze smaak ingericht en verder niet zo heel veel gedaan. We moesten eerst sparen. Vanaf 2017 zijn we echt met duurzaamheid aan de slag gegaan. Een ouder huis en toch heel energiezuinig? Ja dat kan!’’

In stappen

De duurzame maatregelen werden in stappen doorgevoerd. Vinke en Boessenkool zijn blij met de resultaten tot nu toe. Het energieverbruik is gedaald en het comfort vergroot. Zonnepanelen leveren stroom, achttien centimeter dikke vlasdekens isoleren het dak, isolerende parels doen hetzelfde in de spouwmuren, rondom is HR++-glas aangebracht, op een lichtgewicht renovatievloer ligt vloerverwarming en regenwater wordt in opvangput verzameld voor gebruik in de wc, wasmachine en tuin.

Niet stilzitten

Begin 2025 gaat verduurzaming van de woning nog een tandje beter. De dakkapel gaat vervangen worden door een zeer goed geïsoleerd model (Rd 6), een dakkapel gemaakt in de dovenwerkplaats van De Verbinding in Groningen.

Naast het plaatsen van een nieuwe dakkapel wordt de badkamer verbouwd. Dat geeft de gelegenheid tot het installeren van een zogeheten douchepijp-wtw, waarbij restwarmte van douchewater gebruikt wordt om het koude water voor de douche voor te verwarmen. Verder wordt de komende tijd gewerkt aan het verbeteren van de ventilatie en het gebruiken van de restwarmte daarvan door het aanleggen van balansventilatie met warmteterugwinning.

  • www.duurzamehuizenroute.nl/locatie/vrijstaande-woning-1951-akkrum
  • Zaterdag 9 november 2024 geopend van 10:00-12:30
  • Esther Vinke en Chris Boessenkool zien de aanmelding graag van tevoren via duurzamehuizenroute.nl tegemoet. ,,Aanmelden via de site helpt ons om de boel enigszins te organiseren en ervoor te zorgen dat we mensen goed te woord kunnen staan.’’

De maatregelen in de loop van de tijd

2023
- Warmtepomp geïnstalleerd (eigen werk) voor verwarming en warm water, het gas laten afsluiten
 
2022
- Zoldervloer geïsoleerd met Kingspan Kooltherm (Rd5). Kooltherm is de enige duurzame hardschuim isolatieplaat en voorzien van Dubo-keur.
 
2020
- Benedenverdieping, lichtgewicht renovatievloer met vloerverwarming – met een warmteweerstand van Rd 4,8
 
2018
- Schuin dak eerste verdieping geisoleerd met 18cm Isovlas, een natuurlijk isolatiemateriaal gemaakt van vlas. ,,Zeer fijn spul!’’
 
2017:
- HR++ glas rondom laten plaatsen.
- Spouwmuurisolatie, grijze parels van EPS/Neopixels
- Regenwateropvang aangelegd voor gebruik in wc, wasmachine en tuin
- Zonnepanelen. 3.500 wattpiek totaal
- Duurzame tuin laten ontwerpen en aangelegd

 

Lees ook: Pakesizzers melkboer langs duurzame huizenroute

Foto's: Chriss Boesenkool

,,Werken in een dovenfabriek in Groningen’’

 

 

Nog geen reacties.

(advertentie)