Akkrum.net

Drie inwoners van Akkrum en Nes staan op verkiesbare plekken voor een raadszetel in de gemeente Heerenveen. Zittend raadslid en fractiesecretaris Bernhard Hoekstra uit Nes staat op de tweede plaats van de CDA-kandidatenlijst. GroenLinks-fractievoorzitter Gerrie Rozema uit Akkrum is voor de komende gemeenteraadsverkiezing op 17 maart 2022 opnieuw lijsttrekker. Albert Abma uit Nes staat voor het eerst op een verkiesbare tweede plek op de lijst van D66.

Op de kandidatenlijsten van de twaalf partijen, die in Heerenveen om een raadszetel strijden, staan zeventien inwoners van Akkrum en Nes. Zittend CDA-raadslid Cristel Muitjens uit Akkrum komt niet weer terug in de raad. Reden is dat ze het raadslidmaatschap niet met haar drukke baan kan combineren. Daarom staat Muitjens wel op de lijst, maar niet een hoge plek.

PvdA-raadslid Gerrit van der Wal uit Akkrum staat ook op een onverkiesbare plaats van de kandidatenlijst. ,,Dat vind ik erg jammer'', zegt Van der Wal in een reactie, ,,De commissie heeft er voor gekozen nieuwe kandidaten op de lijst te zetten, van wie zij verwachten dat ze vanuit die hoek van de gemeente meer stemmen binnen zullen halen. Ik hoop dan ook met voldoende voorkeurstemmen of zetelwinst voor de PvdA me nog vier jaar in te mogen zetten voor Akkrum in de gemeenteraad. Dus stemmen op deze Akkrumer!''.

Voetbaltrainer Foppe de Haan uit Nes is als altijd een van de lijstduwers van de PvdA. Hij staat op plek 20. De gemeenteraad in Heerenveen telt momenteel tien politieke partijen. Nieuwkomers “Jezus Leeft!” en de blanco partij van Pieter van der Kooij uit Heerenveen doen in maart voor het eerst mee.

– De volledige kandidatenlijst staan op deze link
– De huidige samenstelling van de gemeenteraad staat op deze link.

De kandidaten uit Akkrum en Nes zijn in zes politieke partijen vertegenwoordigd. De kandidaten van de andere politieke partijen komen uit Heerenveen zelf of andere buitendorpen.

PvdA (nu 6 zetels)
9 van der Wal G.J. (Gerrit) (m) Akkrum
20 de Haan F.G. (Foppe) (m) Nes
21 Dijkstra P.H. (Piet) (m) Akkrum
24 Fokkema L. (Lummie) (v) Nes

VVD (5 zetels)
18 Bijlsma U.G. (Ulbe) (m) Nes

CDA: (5 zetels)
2 Hoekstra B. (Bernhard) (m) Nes
14 Muitjens C.J.M. (Christel) (v) Akkrum – nu in de raad, niet op verkiesbare plek
21 Breeuwsma K. (Karst) (m) Aldeboarn

FNP: (3 zetels)
16 Hooghiemster R. (Reino) (f) Akkrum

GroenLinks (3 zetels)
1 Rozema G. (Gerrie) (v) Akkrum
7 van Zuijlen N.M. (Nine) (v) Akkrum
15 Dijkstra A. (Anne) (m) Akkrum
16 Kornelis E. (Els) (v) Heerenveen
18 Vledder J. (Jan) (m) Akkrum

D66 (2 zetels)
2 Abma A. (Albert) Akkrum
11 Kuijpers J. M. (Jantine) Nes
17 Frensel M. (Martin) Akkrum
18 van der Mark P. T. W. (Pieter) Nes

De volgorde op het stembiljet is gebaseerd op het aantal uitgebracht stemmen tijdens de verkiezingen in 2018. Die aantallen staan achter de naam van de partij vermeld:

1 Partij van de Arbeid (PvdA) 4045
2 VVD 3181
3 CDA 3025
4 FNP 2232
5 GroenLinks 2129
6 GemeenteBelangen 2126
7 D66 1798
8 SP (Socialistische Partij) 1375
9 ChristenUnie 1188
10 Heerenveen Lokaal 1
11 Jezus Leeft 1
12 Blanco (van der Kooij, P.) 1

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)