Akkrum.net

Een groot aantal belangstellenden heeft zaterdag 4 mei 2024 op de nog niet helemaal heringerichte Tsjerkebleek in Akkrum de traditionele dodenherdenking bijgewoond. Na toespraken van onder andere voorzitter Gerrit Haagsma van het herdenkingscomité werden kransen en bloemen gelegd. Muzikanten van Harmonie Akkrum en Concordia Aldeboarn omlijstten de bijeenkomst muzikaal.

Als eerste werden bloemen gelegd op het roestvaststalen bankje ter herinnering aan oud-burgemeester Van Baerdt van Sminia. Hans Anker van Akkrum-Nes Centraal vertelde het verhaal over de bevrijding van de verzetsman Sjerp de Vries uit een cel in het gemeentehuis tegenover het station van Akkrum. De burgemeester gaf De Vries de sleutel van de cel. Voor die verzetsdaad werd Van Baerdt van Sminia opgepakt. Hij verraden en uiteindelijk in concentratieekamp Neuengamme vermoord.

Bloemen en kransen werden ook gelegd bij het oorlogsmonument van uitelkaar gerukte hakenkruizen van beeldend kunstenaar Ids Willemsma, die eerder in Akkrum woonde. De abstracte sculptuur van staal verbeeldt een gebroken hakenkruis en symboliseert de 'ontworsteling aan de Duitse bezetter.

Voorafgaand aan de stille tocht door het dorp legden schoolkinderen bloemen bij de graven van de geallieerde soldaten op de gemeentelijke begraafplaats in Akkrum-Oost. Dat gebeurde ook bij de graven van de oorlogslachtoffers Rienk Kleefstra, Catrienus Eenshuistra en Jan van Dijk.

Foto's: Kees Midddorp

Nog geen reacties.

(advertentie)