Akkrum.net

De dodenherdenking in Akkrum is twee jaar na de uitbraak van de coronapandemie voor het eerst weer gehouden. De sobere bijeenkomsten met kranslegging op de gemeentelijke begraafplaats en bij de oorlogsmonumenten op de Tsjerkebleek werden druk bezocht. De twee minuten stilte waren niet alleen voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook die in Oekraïne.

De oorlog van Poetin kwam op meerdere fronten naar voren tijdens de herdenking in Akkrum. De blauwgele kleuren van de Oekraïense vlag waren verwerkt in het bloemstuk, dat raadslid Aletta Kleefstra namens de gemeente Heerenveen bij het oorlogsmonument Untwrakseling legde. Yteke van der Wal uit Akkrum – in lichtblauwe jas en met gele sjaal – droeg haar gedicht “Litany” voor dat plaatsgenoot Jogchum Dijkstra op haar verzoek in 2013 in het Fries vertaalde. Buurtbewoners hadden de Oekraïense vlag halfstok, naast de Nederlandse. Een blauwgele container met puin, die aan de rand van de Tsjerkebleek was geparkeerd, maakte de symboliek compleet.

Voorzitter Gerrit Haagsma van het Meicomité in Akkrum memoreerde de oorlog in Oekraïne in zijn toespraak en herinnerde aan de vluchtelingen, die ook in Akkrum onderdak krijgen. Hij sprak de hoop uit dat de nietsontziende strijd snel voorbij mag zijn ,,opdat we hier volgend jaar met zijn allen in vrede weer bij elkaar kunnen komen’’.

Schoolkinderen legden bloemen bij de graven van Canadese soldaten en van drie verzetsstrijders op de gemeentelijke begraafplaats. Dat gebeurde ook op de gedenkbank voor burgemeester P. M. Baerdt van Sminia, die actief in het verzet was en in de oorlog omkwam. De herdenking op de Tsjerkebleek werd omlijst met het optreden van het orkest van Fanfare Harmonie uit Akkrum en Concordia uit Aldeboarn. Wiebe Hanzen speelde de taptoe.

De stoet, die van de gemeentelijke begraafplaats naar de Tsjerkebleek trok, nam dit jaar een andere route vanwege een afsluiting van de Buorren. Onder aanvoering van tamboer Douwe-Jan Pol liepen deelnemers over de Himdyk, It Finlân en Leppedijk naar de Tsjerkebleek.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Tambour Douwe-Jan Pol leidt de stoet over de gemeentelijke begraafplaats. Achter hem voorzitter Gerrit Haagsma van het Meicomité in Akkrum.22050457 Akkrum dodenherdenking begraafplaats

De bloemlegging op de Canadese oorlogsgraven op de gemeentelijke begraafplaats.Devi Otten legt de bloemen. Comitévoorzitter Gerrit Haagsma wordt geflankeerd door Moniek Wester (links) en Meilan Folkertsma.22050456 Akkrum dodenherdenking begraafplaats

 

22050458 Akkrum dodenherdenking met Oekraiense vlag

220504 Akkrum dodenherdenking gedicht 1000

 

 

 

Het gedicht “Litany”, dat door Yteke van der Wal werd voorgedragen en op haar verzoek in 2013 door plaatsgenoot Jogchum Dijkstra in het Fries vertaald. De Nederlandstalige tekst was van zangeres Lenny Kuhr, die op haar beurt het lied Allerseelen van de Oostenrijkse componist Franz Schubert had vertaald. 22050458 Akkrum dodenherdenking YtekedeJager gedicht

Nog geen reacties.

(advertentie)