Boeren moeten direct de brandweer bellen als een van hun koeien in de mestput is gevallen. Als de mest in beweging komt, is de kans op het vrijkomen van dodelijke gassen groot. Jaarlijks vallen meerdere doden, omdat de mest in stallen wordt beroerd. De brandweer heeft speciale mestteams, die met ademluchtmaskers op de dieren uit de put kunnen halen.
Deze boodschap kreeg melkveehouder Berend Mulder uit Haskerdijken maandagavond 17 jui 2023 mee toen Brandweer Akkrum en het mestteam van Mantgum hem hielpen een kalf uit de mestkelder te bevrijden.
Aanvankelijk weifelde Berend Mulder om de brandweer te bellen. Zijn vrouw drong er op aan en daar is hij achteraf toch heel blij mee. Het mestteam had het kalf binnen vijf kwartier na de melding al uit de put. Met zes mensen hebben ze het dier in stroppen en aan een stalen balk naar boven gehesen. Met zo’n 150 kilo schoon aan de haak was dat nog een hele klus.
Het kalf was vier uren eerder in de kelder gevallen, zo blijkt achteraf. Een van de betonnen roosterbalken was geknapt. De balk zelf is dertig centimeter breed en drie meter lang. Het gat dat daardoor ontstond, was 33 centimeter breed. Mulder ging er niet van uit dat daar een kalf doorheen kon zakken. Voor de zekerheid heeft hij ook nog onder de roostervloer in de mestkelder gekeken, maar hij kon in het donker niets ontdekken. Totdat hij tijdens werkzaamheden in de stal later geloei hoorde. Nadat meerdere betonbalken waren verwijderd, ontdekten ze het onfortuinlijke kalf.
De oude roostervloer wordt vervangen door een nieuwe betonvloer, vertelt Berend Mulder. ,,Ik wol it risiko net rinne. De gassen út kowedong binne gewoan gefaarlik. Rekkenje mar dat ik fuortendaliks de brânwar belje mocht it wer nedich wêze.’’
Foto's: Brandweer Akkrum