Akkrum.net

4 mei 2022: bloemlegging bij de Canadese oorlogsgraven op de gemeentelijke begraafplaats

Commissaris van de Koning in Fryslân Arno Brok is donderdag 4 mei 2023 bij de dodenherdenking in Akkrum. Met schoolkinderen, leden van het organiserend comité en inwoners loopt hij mee in de stille tocht. Uit naam van het provinciebestuur legt hij een krans bij het oorlogsmonument bij de Terptsjerke. Daar houdt Brok ook een toespraak. Loco-burgemeester Gerrie Rozema van Heerenveen en CDA-raadslid Bernhard Hoekstra uit Nes (H) leggen bloemen namens de gemeente.

Sinds de 75ste herdenking van de bevrijding nu drie jaar geleden woont commissaris Brok op 4 mei ieder jaar een andere lokale herdenking bij. Drie jaar geleden was hij bij de herdenking op Schiermonnikoog, vorig jaar in Sumar en dit jaar dus Akkrum. Eens in de vijf jaar gaat hij naar de provinciale herdenking in Leeuwarden. In de tussenliggende periode wordt bij die herdenking zijn plaats ingenomen door de loco-commissaris van de Koning.

Brok: “Der is rûnom yn Fryslân in soad bard yn de oarloch. Hast elk doarp of buorskip hat in monumint dat leafdefol omearme wurdt troch de mienskip. Elk doarp hat syn ferhaal dat omtinken fertsjinnet en trochferteld wurde moat. Elk monumint is fan wearde. Dêr stean ik graach by stil. Ik bin dan ek wiis mei de útnûging fan Akkrum dit jier om harren betinking by te wenjen.”

Programma dodenherdenking donderdag 4 mei 2023

18.00 uur Vlaggen half stok
19.00 – 19.35 Klokken luiden
19.15  Start bij de Griene Eker, tegenover de begraafplaats in Akkrum-Oost.

Daan Veldkamp laat doedelzakmuziek horen

Leerlingen van de basisscholen uit Akkrum, die de hiernavolgende gedenktekens hebben geadopteerd, verzorgen bloemleggingen:
• op de graven van twee Canadese piloten : R.O.Blackhall, K.E. Emmons en een Amerikaanse: A.J.Sutton. Zij crashten na een luchtgevecht met hun Halifax bommenwerper bij Aldeboarn 4 “airmen” overleefden dat.
• bij de graven van Rienk Kleefstra, Catrienus Eenshuistra en Jan van Dijk. Deze oud-Akkrumers werden opgepakt en gedeporteerd door de Duitsers omdat ze weigerden in Duitsland te gaan werken. Ze zijn ziek geworden als gevolg van de zeer slechte omstandigheden en zijn daar tenslotte overleden, maar in 1958 in Akkrum herbegraven

19.30 Stoet vertrekt naar de Terptsjerke.
De gezamenlijke muziekverenigingen van Akkrum en Aldeboarn spelen toepasselijke muziek tot 19.50 uur
• Leerlingen verzorgen bloemlegging bij het gedenkteken voor oud-burgemeester Jhr. P M van Baerdt van Sminia. Door verraad werd hij gearresteerd wegens verzetswerk en het vrijlaten uit de gemeentelijke cel van de verzetsman Sjerp de Vries. Via het Burmaniahuis in Leeuwarden Burmaniahuis en kamp Amersfoort is hij toen gedeporteerd naar Neuengamme waar hij op 15 april 1945 - lijdend aan vlektyfus- is geëxecuteerd en later herbegraven in het familiegraf te Oudkerk.

19.50 – 19.57 klokken luiden
19.58 Wiebe Hanzen speelt de Taptoe
20.00 2 minuten stilte
20.02 Wilhelmus (2 coupletten)

  • Bloemlegging bij verzetsmonument namens gemeente Heerenveen door CDA-raadslid
  • Bernhard Hoekstra en comm. lid W. vd Heide.
  • Bloemlegging namens de provincie Friesland door CdK Arno Brok en voorzitter Gerrit Haagsma van het 4 mei-comité in Akkrum
  • Toespraak CvdK Arno Brok
  • Muziek door de gezamenlijke muziekverenigingen van Akkrum en Aldeboarn
  • Dankwoord en afsluiting door de voorzitter van het 4 mei comité
  • Daan Veldkamp speelt doedelzakmuziek

Nog geen reacties.

(advertentie)