Akkrum.net

Drie verenigingen krijgen in totaal 3.000 euro voor hun inzet voor de EnerzjyAksje. Van links naar rechts DAN-voorzitter Tom Yntema, Hanneke Vis van muziekvereniging Harmonie, Wytske Bos van volleybalclub AVC '69, Cor Penning van Doarpstún Akkrum-Nes en Sjaak Commandeur van Plaatselijk Belang.

Drie verenigingen hebben in totaal 3.000 euro van Duurzaam Akkrum-Nes en Plaatselijk Belang Akkrum-Nes gekregen voor hun inzet in het kader van de EnerzjyAksje. Leden ervan verdienden het geld met het treffen van energiebesparende maatregelen in veertig woningen. Nog eens vijf woningen worden binnenkort aangepakt. Volleybalvereniging AVC ‘69 ontving 850 euro, muziekvereniging Harmonie 1.200 euro en Doarpstún Akkrum-Nes 700 euro. De pilot van de EnerzjyAksje was vlak voor de zomervakantie in 2023 en zo succesvol dat het project in september doorstartte.

De verduurzaming van woningen in Akkrum en Nes (H) gaat volop door, vertelt voorzitter Tom Yntema van Duurzaam Akkrum-Nes, die samen met Sjaak Commandeur van Plaatselijk Belang coördinator van de actie is. Hij overhandigde donderdagavond 8 februari 2024 de drie verenigingen symbolisch hun cheque. De ‘oanpakkers’ en ‘meitinkers’, die de Enerzjyaksje in Akkrum en Nes mogelijk maken, krijgen per woning 75 euro voor een vereniging of stichting naar keuze. ‘Meitinkers’ geven advies en ‘oanpakkers’ voeren de maatregelen daadwerkelijk uit. Sommigen voeren beide taken uit.

Zonder kosten
De pilot startte met de woningen aan de de Koarte Miente en Lange Miente. Na de zomer volgden Akkrum-Oost, de Sitadel en de woningen tussen De Boarn en het spoor. De huizen zijn voorzien van bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips, led-lampen een waterbesparende douchekop. Met de maatregelen besparen bewoners ongeveer 15 tot 20 procent op hun jaarlijkse energierekening. Deelname aan de EnerzjyAksje is kosteloos.

Himdyk, It Finlân
Folders met informatie zijn inmiddels ook in de Sake Visserstrjitte en bij de bewoners van wooncomplex Coopersburg verspreid. Het gebied wordt uitgebreid nu het oorspronkelijke groepje van zes meitinkers en oanpakkers wordt vergroot. De flyers worden in de tweede helft van februari 2024 ook bij de bewoners van huizen rond Leppehiem, aan de Himdyk en It Finlân bezorgd.

DAN-voorzitter Tom Yntema vertelt dat ,,iedereen zich kan aanmelden om zijn woning te laten schouwen door een meitinker’’. Ook worden adviezen over het verbruik van energie gegeven. Belangstellenden kunnen zich in de loop van dit jaar aanmelden via de secretaris van Duurzaam Akkrum-Nes (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

Cv-installatie inregelen
Vier vrijwilligers van het EnerzjyActieteam zijn opgeleid om radiatoren van de centrale verwarming waterzijdig in te regelen. Met het beter inregelen kan ook op energie worden bespaard. Informatie over dat onderdeel van de energiebesparingsactie volgt nog.

De EnerzjyAksje in Akkrum en Nes (H) wordt mogelijk gemaakt door sponsoring van de gemeente Heerenveen, De Energiebank, Rabobank, Duurzaak Akkrum-Nes en Plaatselijk Belang Akkrum.

Foto's:EnerzjyAksje Akkrum-Nes

Nog geen reacties.

(advertentie)