Akkrum.net

Het eerste station van Akkrum uit 1868 werd in 1973 vervangen voor het huidige gebouw.

Station Akkrum krijgt van treinreizigers het cijfer 7,21. Het station eindigde daarmee in 2022 in de middenmoot, op plaats 199, samen met Aalten in de Achterhoek, die een even hoge score heeft. Bijna vierhonderd stations worden jaarlijks door NS Stations en ProRail beoordeeld aan de hand van de beleving van de reizigers. Het hoogste cijfers is voor het karakteristieke station Klimmen-Ransdaal in Limburg (8,27) en het laagste is voor station Lage Zwaluwe (5,22). In totaal 85.000 reizigers hebben een vragenlijst ingevuld.

,,Het doet wat het moet doen’’, was een van de reacties van een reizigers op het laagst gekwalificeerde station. Akkrum scoort met zijn voorzieningen een royale voldoende, maar zit iets onder het gemiddelde van 7,32. Het voormalige stationsgebouw zelf wordt aan bedrijven verhuurd. Sinds augustus 2022 is GCKwadraat van Gerda Cuperus in het gebouw gevestigd. Daarvoor zat de kookstudio van Thuis Toko Mardjantie in het voormalig stationsgebouw, eerder onder andere een makelaar en kapper.

Grote stations (top 47) worden elk kwartaal gemeten, de overige stations eenmaal per jaar. De top drie:

1. Klimmen-Ransdaal

8,27

2. Schin op Geul

8,16

3. Valkenburg

8,08

 

Tweede station

Het eerste station van Akkrum stond meer dan een eeuw. Het stationwerd geopend op 1 september 1868. heeft meer dan een eeuw aan de Galamaleane gestaan. In 1973 werd het gebouw - in Waterstaat-stijl gebouwd - vervangen door het nieuwe en modern station, een ontwerp van NS-architect ir. Cees Douma. (Bronnen: Wikipedia en Stichting Akkrum Ald en Nij)

Foto: Stifting Akkrum Ald en Nij

Nog geen reacties.

(advertentie)