Akkrum.net

Het centrum van Akkrum is vanwege de herinrichting een half jaar lang afgesloten voor doorgaand verkeer. Het Heechein - vanaf de Buorren tot aan de Ljouwerterdyk - is vanaf maandag 8 januari 2024 grotendeels van de tijd gestremd. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het werk tot ongeveer juni 2024. De eerste twee weken van die periode kan er mondjesmaat verkeer langs, maar hoe minder, hoe beter, aldus een woordvoerder van de gemeente. Voetgangers en fietsers kunnen wel passeren.

Na het kerstreces wordt een herstart gemaakt met werkzaamheden rondom evenemententerrein, Widestege en Dringelstrjitte. De aanleg van nieuwe riolering en het herstraten van het Heechein en evenemententerrein en ook de Dringelstrjitte heeft door het slechte weer een forse achterstand opgelopen. Aannemingsbedrijf Lolkema zou het werk voor de jaarwisseling klaar hebben, maar dat is niet gelukt. Aanwonenden van het Heechein konden tijdens het kerstreces wel over het nieuwe trottoir, maar wegdek en parkeervakken liggen nog open.

Noodbrug
De brug tussen de Smellebrêge en Widestege, die aan groot onderhoud toe is, wordt vanaf maandag 8 januari tot en met 16 februari 2024 afgesloten voor autoverkeer. Het brugdek en de hameien worden met een kraan verwijderd en naar een fabriek voor renovatie gebracht. De betonconstructie van de brug wordt tegelijkertijd ook aangepakt. Fietsers en voetgangers kunnen zo lang van een noodbrug gebruikmaken.

Openbaar vervoer
De bussen van vervoersmaatschappij Arriva rijden vanaf maandag 8 januari 2024 niet meer door het centrum, maar maken gebruik van de randweg. Bij de kruising met het Boerepaad is een tijdelijke bushalte.

Wekelijkse markt
De wekelijkse markt met onder andere de visboer verhuist naar het parkeerterrein bij de Poiesz Supermarkt. Tijdens de herinrichting van het centrum is voor de kraamhouders geen plek op de Tsjerkebleek, die vanwege de herinrichting ook moeilijk toegankelijk wordt.

Winkels bereikbaar
Tijdens de werkzaamheden het komende half jaar kunnen fietsers, bromfietsers en voetgangers de bedrijven en winkels aan het Heechein wel bereiken. Met extra borden wordt de bereikbaarheid van de afzonderlijke bedrijven aangegeven. Na het kerstreces hebben gemeente, aannemer en ondernemersvereniging VOAN overleg over onder andere de bereikbaarheid en de bevoorrading van de winkels.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)