Akkrum.net

Al sinds jaar en dag wordt in Akkrum op verschillende locaties met carbid geschoten. Vijf vrienden – met de vingers in de oren en de aansteker met oordoppen – waren in 2001 op It Stalt actief. Ìn 2004 was een grote ploeg met zwaar geschut naar een braak liggend terrein tegenover Boot Akkrum getrokken.

Voor twee locaties in Akkrum en Nes zijn vergunningen afgegeven voor het schieten met carbid. De gemeente Heerenveen wil vanwege de coronapandemie de locaties niet bekend maken om toeloop van publiek te voorkomen. In de hele gemeente kwamen 23 aanvragen binnen. Daarvan zijn achttien zijn gehonoreerd. Het gaat vrijwel allemaal om dezelfde locaties waarvoor vorig jaar vergunningen zijn aangevraagd.

Vanwege de strenge coronamaatregelen liet Team Houwitzer uit Akkrum eerder al weten dit jaar af te zien van de jaarlijkse carbid- en vuurwerkshow. Aan het eind van Oudjaarsmiddag trok dat evenement aan de Polsleatwei in Akkrum altijd honderden bezoekers. Het landelijke vuurwerkverbod was voor Team Houwitzer aanleiding om met de gemeente in gesprek te gaan over de organisatie van een centrale vuurwerkshow. Vanwege het vuurwerkverbod mogen particulieren dit jaar geen vuurwerk afsteken, dat is alleen voorbehouden aan professionele vuurwerkdeskundigen. ,,Reden foar ús om ek dat net te organisearen’’, aldus Herman Gaarman van Team Houwitzer.

Coronadraaiboek
Het organiseren van alleen een carbidshow heeft vanwege de coronapandemie veel voeten in aarde. De leden van Team Houwitzer zouden de bezoekers moeten wijzen op de verplichte 1,5 meter afstand en ook zou de qr-code moeten worden gecontroleerd. De gemeente stelt bovendien een coronadraaiboek verplicht. ,,Dat woene wy allegearre net. Wy kinne net foar ús eigen doarpsbewenners foar plysje spylje’’, aldus Gaarman, ,,Dizze saken spylden allegearre foar de lockdown, wêr’t y no yn sitte. Efternei is it in goeie beslissing west om de carbid- en fjoerwurksjo ôf te blazen.’’

🎙️ Luister ook naar de podcast van Doarpskeamer Akkrum-Nes met voorzitter Piet Menger van Team Houwitzer over de jaarlijkse traditie.

Foto’s: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Geen harde knal maar wel een enorme steekvlam tijdens het carbidschieten op oudjaarsdag in Akkrum. Enkele tientallen jongeren vermaakten zich daar met melkbussen, carbid en water.

 

Nog geen reacties.

(advertentie)