Akkrum.net

Buurman Jan Kalsbeek (98) komt tijdens de open middagen regelmatig langs in de Terptsjerke, waarover hij veel kan vertellen. Op de foto staat hij met de vrijwilligers Janny Bijlsma en Aris Hardeman tijdens de laatste open middag deze zomer in het kader van Tsjerkepaad.

Een kleine negenhonderd belangstellenden hebben deze zomer een bezoekje aan de Terptsjerke in Akkrum gebracht. Op de laatste middag kwamen er zelfs een kleine honderd nieuwsgierigen. Veel toeristen vanuit de hele wereld waren benieuwd naar het kerkinterieur en de verhalen er achter, maar ook dorpsbewoners. Een stel uit Vegelinsoord vertelde al vijftig jaar vanuit huis de kerktoren van Akkrum te zien, maar dat ze nog nooit binnen waren geweest.

De drukte op de laatste zaterdag – 14 september 2024 – kwam vooral vanwege het drukbezochte Akkrumer Muziekspektakel, dat voor het eerst werd georganiseerd. Bezoekers zagen dat de deuren geopend waren en stapten nieuwsgierig naar binnen, vertelt Aris Hardeman, een van de twaalf vrijwilligers die een zomer lang bij toerbeurt tekst en uitleg gaven.

Vooral in de zomervakantie kwamen de meeste bezoekers langs. De kerkdeuren waren vanaf zaterdag 6 juli 2024 elke middag van woensdag tot zaterdag open. De zaterdagmiddag was in het kader van Tsjerkepaad, het provinciale evenement waarbij zo’n 250 kerken in Friesland ‘s zomers de deuren openen voor rondleidingen.

In Akkrum konden de bezoekers ook naar de Lantearnetún met bijbelse planten en kerkelijke beelden. In de kerk zelf was een expositie van iconen, die door Tryntsje Broers uit Akkrum zijn geschilderd.


Tsjerkepaad
Het initiatief startte in 2004 naar Deens voorbeeld met 25 kerken in Súdwest-Fryslân. Het gaat om een oecumenisch initiatief met kerken van protestanten, rooms-katholieken en doopsgezinden. De deelnemende kerken zijn open voor iedereen die erfgoed, kunst, stilte, ontmoetingen, rust of meditatie waardeert.


Boer met dank aan de scriba

Tijdens de open middagen van Tsjerkepaad komen bijzondere verhalen bovendrijven, vertelt vrijwilliger Aris Hardeman. Hij trof een bezoeker, die vertelde dat hij boer had kunnen worden dank zij een bestuurder van de gereformeerde kerk in Akkrum. De secretaris van de kerkeraad - de scriba -, Sipke Wind, had hem geholpen om een geldlening te krijgen. Me die hulp werd de man melkveehouder op het bedrijf in Jirnsum, waar later de bekende schaatsenrijdster Atje Keulen-Deelstra woonde. De naam van Sipke Wind staat op de gedenksteen, die uit het in 2002 gesloopte kerkgebouw kwam. Diezelfde steen (op de foto beneden) hangt sindsdien in de kerktoren van de Terptsjerke in Akkrum.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

240914 Akkrum Terptsjerke gedenksteen bouw gereformeerdekerk 1000

 

Nog geen reacties.

(advertentie)